Innlogging
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Lytt til tekst
Skriv ut side
Tips en venn
Lukk

Tips en venn om nettstedet

Din venns e-postadresse
Ditt navn
Din beskjed
(URL til nettstedet blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Send tips

Opplæringsprogrammet Tidlig Inn

Det ufødte barnet og små barn trenger at noen fanger dem opp når foreldrene strever.

Målgruppen er kommunalt ansatte, deres ledere og fastleger som i sin tjeneste møter gravide og småbarnsforeldre.

Formålet med Tidlig Inn er at gravide og småbarnsfamilier får kompetent hjelp tidlig på områdene rus, psykisk helse og vold gjennom tverrfaglig samarbeid. Målgruppen får opplæring i kartleggingsverktøy og metoder for samtale om rus, psykisk helse og vold for å sikre en forsvarlig tjeneste. Se nasjonal faglig retningslinje for svangerskapsomsorghelsesstasjon og skolehelsetjenesten og forskrift for helsestasjon- og skolehelsetjenesten.

Opplæringsprogrammet tilbys av regionale opplæringsteam (ROT), sammensatt av KoRusRBUP/RKBURVTS og Bufetat. Opplæringen er gratis for kommunene. 

Klikk på dagene for mer informasjon:


 

Aktuelle saker om opplæringsprogrammet Tidlig Inn

Trygt eller ikke trygt å drikke litt alkohol når du er gravid?

Det er et spørsmål som Kristin Håland tar opp i et innlegg på Om rus og avhengighet, en blogg i regi av KoRus-Sør og Blå Kors Borgestadklinikken. Bakgrunnen er at Folkehelseinstituttet har publisert en studie med overskriften Alkoholbruk tidlig i svangerskap antagelig ikke årsaken til småbarns atferdsproblemer. Håland oppfordrer gravide til å være «føre var», og holde seg unna alkohol under svangerskapet.

 

Implementering av opplæringsprogrammet Tidlig Inn i tre Lofotkommuner

De tre Lofotkommunene Vestvågøy, Flakstad og Moskenes vedtok i 2016 å innføre opplæringsprogrammet Tidlig Inn, da det så ut til å være et egnet verktøy til å snakke med foreldre om psykisk helse, alkohol/rus og vold. Kommunene har siden da samarbeidet om veiledningsmøtene i tilknytning til opplæringen i Tidlig Inn. Anne Margrete Voie Hansen og Elisabeth Torbjørnrød, begge helsesykepleiere i Vestvågøy kommune, deler i denne teksten sine erfaringer med dette arbeidet.

 

Nasjonal arbeidsgruppe med fokus på fedre er etablert

Alle kompetansesentrene: Korus, RVTS; RKBU og Bufetat er alle godt i gang med revidering av malen til Tidlig Inn programmet som tilbys til kommunene. I den sammenhengen har den nasjonale arbeidsgruppen for Tidlig Inn sett nødvendigheten av å ha et spesielt fokus på fedre. Det er derfor blitt etablert en arbeidsgruppe som skal jobbe med å få inn et større og mer naturlig fokus på fedre i Tidlig Inn programmet som nå er under revidering.

 

Røyking og drikking i svangerskapet. Podcast på babyverden.no

De fleste vet at det ikke er sunt verken å drikke eller røyke. Og når man er gravid eller ammer påvirker rusmidlene også babyen. Det kan være vanskelig å slutte, men det finnes hjelp å få. Jordmor og seniorrådgiver i Helsedirektoratet Hege-Maria Aas gir råd i samtale med Programleder er Karine Næss Frafjord.

 

Ved å hjelpe foreldre med psykiske vansker hjelper vi også spedbarn. 

Det er tittelen i et blogginnlegg på tilbeste.no, skrevet av Ellen Solstad Olavesen, studieleder ved RBUP. Foreldres psykiske helse og trivsel har stor betydning for barn, spesielt spedbarn. Mange nybakte mødre plages av nedstemthet og depresjon, men det finnes gode metoder som bidrar til å forebygge og behandle fødselsdepresjon.

Brukerundersøkelse forebygging.no/tidlig innsats
(tar under 1 min)