Hold Ctrl-tasten nede (Cmd på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Lytt til tekst
Skriv ut side
Facebook
Lukk

Tips en venn om nettstedet

Din venns e-postadresse
Ditt navn
Din beskjed
(URL til nettstedet blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Send tips

Aldring og alkohol – kampanje om eldre, alkohol og helse

23.08.2018 | Redaksjonen

Kroppens sårbarhet for alkohol og legemidler endres med alderen. En liten reduksjon kan ha stor betydning for helsen. Gjennom kampanjen «Aldring og alkohol» er målet å sette fokus på alkohol og helse blant de som er 60+. Kampanjen består av filmer og nettsiden www.mestrerus.no.

Den største økningen i alkoholbruken i Norge finner sted blant middelaldrende og eldre. Alt tyder derfor på at morgendagens eldre vil ha et høyere alkoholkonsum enn dagens og gårsdagens. Dersom informasjon om alkoholbrukens implikasjon på helse kan føre til at totalforbruket blant eldre senkes, kan samfunnet spares for store fremtidige kostnader forbundet med disse helseproblemene, ifølge en pressemelding fra Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse.

For mange eldre er alkohol viktig, særlig i sosiale sammenhenger. Eldre vurderer ofte seg selv som ansvarlige alkoholkonsumenter, med god kontroll. Samtidig kan enkelte oppleve at drikkemønsteret utvikler seg i negativ retning i denne livsfasen. Mange vet ikke at man tåler alkohol dårligere enn før, og hvilke medisiner som ikke bør kombineres med alkohol. Også helsepersonell har huller i sin kunnskap om eldres sårbarhet for virkningen av alkohol. Ved større kunnskap om de helsemessige konsekvensene av for mye alkohol, er det trolig at mange vil fokusere mer på egne alkoholvaner.

Gjennom en kampanje ønsker Nasjonal kompetansetjeneste Aldring og Helse og Nasjonal kompetansetjeneste TSB at eldre skal gjøre seg kjent med anbefalt grense kontrollert for sin alder og sin medikamentbruk. Det tilbys også verktøy for å måle forbruk og interaksjonsvirkninger, i tillegg til kunnskap om konsekvenser av overforbruk, både for en selv og pårørende.

Kampanjen består av tre korte filmer: Det gode liv,  Vendepunktetog Barndomsminner. Disse filmene vil blant annet bli vist på legekontorenes elektroniske informasjonstavler og i sosiale medier. I tillegg er nettsiden www.mestrerus.no etablert. Der kan du få hjelp til å finne hvilket nivå alkoholbruk som ikke er ødeleggende for din helse, råd for å drikke mindre og oversikt over selvhjelpsressurser og behandling dersom forbruket er for høyt.   

Kampanjen er et samarbeid mellom Nasjonal kompetansetjeneste Aldring og Helse og Nasjonal kompetansetjeneste TSB. Produksjonen av filmene har fått støtte fra ExtraStiftelsen gjennom søkerorganisasjonen Mental helse.

Se filmene og les mer på nettsiden >> www.mestrerus.no

Brukerundersøkelse forebygging.no/tidlig innsats
(tar under 1 min)