Hold Ctrl-tasten nede (Cmd på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Lytt til tekst
Skriv ut side
Facebook
Lukk

Tips en venn om nettstedet

Din venns e-postadresse
Ditt navn
Din beskjed
(URL til nettstedet blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Send tips

Andelen gravide som drikker alkohol varierer fra land til land

07.04.2017 | Redaksjonen

To nye studier viser det samme resultatet – andelen gravide kvinner som drikker alkohol varierer fra land til land. I europeisk sammenheng drikker norske kvinner mindre alkohol i svangerskapet, sammenlignet med andre land. Mulige årsaker kan være alkoholpolitikk, organisering av svangerskapsomsorg, eller holdninger hos kvinner til alkoholbruk i svangerskapet.

En av studiene er en spørreskjemaundersøkelse blant 7000 gravide og nybakte mødre fra 11 europeiske land. Landene inkluderte Kroatia, Finland, Frankrike, Italia, Norge, Polen, Russland, Serbia, Sverige, Sveits og Storbritannia.

Resultatene viste at i snitt rapporterte 16 % av kvinnene i disse landene at de hadde drukket alkohol etter at de kjente til at de var gravide. Alkoholinntaket blant gravide var høyest i Storbritannia (28,5%), Russland (26,5%) og Sveits (20,9%). De landene som kom best ut var Norge (4,1%), Sverige (7,2%) og Polen (9,7%).

Denne studien er utført av forskere fra Folkehelseinstituttet og Universitetet i Oslo, i samarbeid med Universitetet i Gøteborg og Sahlgrenska universitetssykehus i Sverige. I en nyhetssak publisert på fhi.no, kommenter professor Hedvig Nordeng, en av forskerne bak studien, mulige årsaker til variasjonen mellom landene;

– Forskjellene i gravide kvinners drikkeatferd i de ulike landene, kan ha mange forklaringer foruten forskjellig villighet til å opplyse om eget alkoholbruk i svangerskapet. Det kan være forskjeller i nasjonal retningslinjer og kampanjer om alkohol og graviditet, organisering av svangerskapsomsorg og holdninger til alkoholbruk i svangerskapet, eller ved en kombinasjon av alle disse faktorene.

Av de kvinnene som rapporterte inntak av alkohol under svangerskapet, drakk 39% minst én enhet av alkohol per måned. De som drakk mest (mer enn én til to enheter per uke) bor i Italia og i Storbritannia. De som drakk minst (1-2 enheter under hele svangerskapet) bor i Norge, Sverige, Frankrike, Polen, Finland og Russland.

Selv om en større andel av russiske kvinner fortsetter å drikke under svangerskapet, sammenlignet med andre land, drikker de altså ikke like mye. Italia ser ut til å komme dårligst ut, ettersom kvinner som drikker under svangerskapet i Italia, drikker mye mer enn kvinnene i de andre landene.

I denne studien fant forskerne en del kjennetegn ved de kvinnene som rapporterte alkoholbruk under svangerskapet. De var eldre, høyere utdannet, i jobb, og røykere før svangerskapet, sammenlignet med kvinner som ikke rapporterte alkoholbruk. Forskerne spekulerer på om eldre, mer utdannede kvinner kanskje er mer kritiske til absolutte råd om alkoholavholdenhet. Forfatterne lurer også på om disse kvinnene er mindre mottakelige, enn yngre kvinner, for kampanjer som advarer mot bruk av alkohol under svangerskapet, særlig hvis de har drukket alkohol i tidligere svangerskap og likevel fått friske barn. Forfatterne mener derfor det er viktig at nasjonale kampanjer mot drikking i svangerskapet er rettet mot alle kvinner i fertil alder.

Studien er publisert i tidsskriftet Woman and birth, og du kan lese sammendrag og få tilgang til studien HER.

En annen studie har sett på kvinners alkoholinntak under graviditet og forekomsten av føtalt alkoholsyndrom. Det var en metaanalyse av 390 studier fra land i hele verden. Samlet drakk 9,8 % av kvinnene alkohol under svangerskapet. Også i denne studien viste resultatene stor variasjon fra land til land. Andelen var høyest i fem europeiske land: Irland, Hviterussland, Danmark, Storbritannia og Russland. I gjennomsnitt drakk hver fjerde kvinne i Europa alkohol i løpet av svangerskapet. I Saudi-Arabia, Qatar, Oman, Kuwait og De forente arabiske emirater var det ingen kvinner som drakk alkohol under svangerskapet.

Ifølge forskernes beregninger vil hver 67. kvinne som drikker alkohol under graviditet føde et barn med føtalt alkoholsyndrom. Studien viser at det trengs en større innsats fra helsemyndighetene i mange land for å få gravide til å avstå fra alkohol, slik at føtalt alkoholsyndrom forebygges. Dette arbeidet må spesielt rettes mot gravide med kjent alkoholmisbruk.

Forskerne bak sistnevnte studie er alle knyttet til Universitetet i Toronto, Canada. Studien er publisert i tidsskriftet The Lancet med tittel >> Estimation of national, regional, and global prevalence of alcohol use during pregnancy and fetal alcohol syndrome: a systematic review and meta-analysis.

Brukerundersøkelse forebygging.no/tidlig innsats
(tar under 1 min)