Hold Ctrl-tasten nede (Cmd på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Lytt til tekst
Skriv ut side
Facebook
Lukk

Tips en venn om nettstedet

Din venns e-postadresse
Ditt navn
Din beskjed
(URL til nettstedet blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Send tips

Bruk og besittelse av narkotika kan bli avkriminalisert

05.10.2016 | Redaksjonen

Første steg på veien for ministeren er å få støtte for forslaget i Høyres programkomite. Får han støtte i eget parti, og deretter i regjeringen, er det en mulighet for at det blir en endring i dagens lovverk.

I følge dagens lovverk er det forbudt å være i besittelse av eller å bruke narkotika (legemiddelloven § 24). Narkotikaovertredelser blir straffet med bot eller fengsel inntil 2 år, og uaktsom narkotikaovertredelse straffes med bot eller fengsel inntil 1 år (Straffeloven § 231).

Bare i Oslo og Bergen er det blitt delt ut 48 millioner kroner i bøter for narkotikabesittelse de siste fem årene. Mange av bøtene har gått til tunge narkomane, noe Høie mener gjør mer skade enn gagn. Dette er ofte tunge rusmisbrukere, som verken har bolig, arbeid eller orden på økonomien. Bøtene forblir enten ubetalte mens gjelden bygger seg opp, eller de kan betales ned gjennom opphold i fengsel. Alt dette som straff for at de forsøker å holde i sjakk en avhengighet som de aller helst vil bli kvitt, sier Høie i et debattinnlegg  i Dagbladet.

Klassekampen har tatt en gjennomgang av stortingsforslag, vedtak og programutkast i de forskjellige partiene med tanke på narkotikapolitikken. Resultatene viser at saker som i mange år har vært regnet som kontroversielle, ligger an til å få flertall på Stortinget. Flere partier ønsker nå ulike varianter av avkriminalisering av narkotikabruk. Selv om partiene ikke har samlet seg om noen klar modell for avkriminalisering, er det en klar bevegelse i retning at man vil ha slutt på straffeforfølgelse av narkotikabruk. Ap har på Stortinget fremmet forslag om at straff ikke lenger skal brukes mot tunge rusbrukere, men at de skal få helsehjelp. SV vil erstatte straff med oppfølging og nemnd, etter modell fra Portugal. Senterpartiet vurderer det samme i sitt program. Venstre vil ha full avkriminalisering av bruk, ifølge Klassekampen.

Helseministeren understreker at han ikke ønsker å legalisere narkotika. Det skal fortsatt være ulovlig å kjøpe og bruke hasj og heroin, men han mener dagens straffereaksjoner ikke fungerer. Politiet skal fortsatt ha en rolle og reagere når de oppdager narkotikabruk, men reaksjonsformen skal ikke være bot eller straff, men hjelp. Han ønsker at reaksjonene for bruk og besittelse av narkotika til eget bruk skal flyttes fra justis- til helsetjenesten. Han begrunner dette med at straff ikke hjelper folk ut av narkotikaproblemer.

 

Mer informasjon om dagens lovgivning >> Forskrift om narkotika (narkotikaforskriften)

Brukerundersøkelse forebygging.no/tidlig innsats
(tar under 1 min)