Hold Ctrl-tasten nede (Cmd på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Lytt til tekst
Skriv ut side
Facebook
Lukk

Tips en venn om nettstedet

Din venns e-postadresse
Ditt navn
Din beskjed
(URL til nettstedet blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Send tips

De anbefalte grensene for alkoholinntak er for høye i mange land

17.04.2018 | Redaksjonen

En ny internasjonal studie viser at de helsemessige gevinstene er store om man reduserer alkoholinntaket. Analysene forteller at det å drikke mer enn 100 gram alkohol per uke (5-6 glass vin) kan knyttes til kortere forventet levetid.

Studien er publisert i det medisinske tidsskriftet Lancet. Datagrunnlaget baserer seg på 83 forskningsprosjekter i 19 land, og har fulgt nærmer 600 000 mennesker som drikker alkohol. Omtrent halvparten av de spurte oppgav at de drakk mer enn 100 gram per uke, og 8,4 prosent drakk mer enn 350 gram per uke. Avholdspersoner var ikke med i studien. Folkehelseinstituttet (FHI) har bidratt med data fra Norge, og Seniorforsker Randi Selmer er medforfatter av artikkelen.

Resultatene viser at personer som rapporterte at de drakk mindre enn 100 gram alkohol per uke, hadde lavest dødelighet. I Norge inneholder en standard alkoholenhet ca 12 gram alkohol. Det vil si omtrent en flaske pils (33 cl) på 4,5 vol %, et lite glass vin (12,5 cl) på 12 vol % eller 4 cl brennevin (40 %).  I gruppen 40-åringer som drakk 100-200 gram per uke, ble forventet gjenværende levetid forkortet med 6 måneder. Med 200-350 gram per uke ble forventet gjenværende levetid forkortet med 1-2 år.

Forskerne så også på sammenhengen mellom alkoholkonsum og forskjellige type hjerte- og karsykdommer. Høyere alkoholkonsum var blant annet assosiert med høyere risiko for hjerneslag, hjertesvikt, dødelig sykdom ved høyt blodtrykk (hypertensiv sykdom) og dødelige utposninger på hovedpulsåren (aorta aneurismer).

Mange land har anbefalte maksimumsgrenser for alkohol, blant annet USA, Spania og Italia. I Danmark har man sagt at risikoen for skader er høy ved et ukentlig alkoholforbruk over 21 alkoholenheter for menn og 14 alkoholenheter for kvinner. I Sverige blir risikofylt alkoholforbruk definert som å drikke mer enn 14 og 9 alkoholenheter per uke for henholdsvis menn og kvinner.

I følge forskerne bør anbefalte grenser for alkoholkonsum senkes i mange land, basert på resultatene fra denne studien. I Norge har Helsedirektoratet ingen generell maksimumsgrense. Ut fra en samlet vurdering av helsemessige og sosiale konsekvenser rundt bruk av alkohol anbefaler Helsedirektoratet at vi begrenser alkoholinntaket, ikke drikker alkohol for helsens skyld, unngår beruselse, og tenker over de situasjonene der vi inntar alkohol, ifølge en nyhetssak på fhi.no.

Gjennomsnittsforbruket i Norge ligger på 6 liter ren alkohol i året per person over 15 år, altså i snitt drøyt 115 gram per uke. Det betyr at de fleste nordmenn ligger godt under grensen (100 gram per uke) som omtales i undersøkelsen. Samtidig er det slik at tidelen som drikker mest står for halvparten av totalkonsumet.

Konklusjonen er at man i snitt maksimum bør drikke syv drinker pr uke, for å unngå mulige helsemessige konsekvenser av alkoholinntaket.

Les artikkelen >> Risk thresholds for alcohol consumption: combined analysis of individual-participant data for 599912 current drinkers in 83 prospective studies

Brukerundersøkelse forebygging.no/tidlig innsats
(tar under 1 min)