Hold Ctrl-tasten nede (Cmd på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Lytt til tekst
Skriv ut side
Facebook
Lukk

Tips en venn om nettstedet

Din venns e-postadresse
Ditt navn
Din beskjed
(URL til nettstedet blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Send tips

Desember: flere alkoholrelaterte skader, men ikke mer promillekjøring

22.12.2015 | Redaksjonen

Andelen berusede personer som blir innlagt på akuttmottak på sykehus er klart høyere i desember enn resten av året. Samtidig viser det seg at det er vesentlig færre som anmeldes for promillekjøring i førjulstiden enn i sommermånedene, til tross for at politiet har økt fokus på promillekontroller i november og desember.

Det er vanlig at det selges og konsumeres mer alkohol i november og desember enn resten av året. Litt av skylden for det høye alkoholkonsumet får de mange julebordene som arrangeres. Med julebordene øker antallet berusede personer ute på byen, men det betyr nødvendigvis ikke at det er mer berusede personer bak rattet.

Ifølge Utrykningspolitiets (UP) ble det tatt 28 prosent flere promillekjørere i sommermånedene 2014 enn i desember samme år. Vi har over flere år sett at det ikke er flere som tas for promillekjøring i julebordsesongen. Vårt inntrykk er at folk flest tar forholdsregler og lar bilen stå. Dessuten er tilgangen på alternativ transport relativt stor i bystrøk, sier assisterende UP-sjef Roar Skjelbred Larsen i et intervju på nrk.no. Promillekjøring er sosialt uakseptabelt i Norge. De aller fleste «vanlige» mennesker som deltar på julebord vil derfor velge annen transport enn egen kjøring hjem, eller avstå fra alkohol og kjøre selv. Dette stemmer overens med den store europeiske undersøkelsen DRUID (Driving under the Influence of Alcohol and Drugs), som viser at det først og fremst er folk som er avhengige av rusmidler som kjører i ruspåvirket tilstand.

Promillegrensen i Norge er på 0,2 promille, og allerede med den promillen kan man måle en tydelig svekking av sanser, ferdigheter og vurderingsevne. I følge Trygg Trafikk viser ulykkesanalyser at alkohol og andre rusmidler er en medvirkende årsak i 1 av 3 dødsulykker.

Selv om det ikke er mer promillekjøring i førjulstiden, viser en studie fra blant annet Folkehelseinstituttet (fhi) at desember er måneden hvor flest pasienter blir behandlet for akutte skader etter å ha drukket alkohol. Stig Tore Bogstrand ved Folkehelseinstituttet har forsket på rusforekomst og skaderisiko. I 2009 deltok han i en studie på pasienter innlagt ved akuttmottaket ved Oslo universitetssykehus. Studien viste at 35 prosent av pasientene hadde alkoholpromille ved innleggelse, 10 prosent høyere enn gjennomsnittet for resten av året. Gjennomsnittspromillen på pasientene var 1,5.

Bogstrand er ikke i tvil om at julebordsesongen er en betydelig del av årsaken til at desember topper statistikken, selv om alkohol sjelden oppgis som årsak til akutt skade i legejournaler. Vi vet at flere folk drikker i desember sammenlignet med andre måneder i året, og det er veldokumentert både nasjonalt og internasjonalt at alkohol øker risikoen for skader som følge av mer vold og ulykker.

Folkehelseinstituttet får jevnlig spørsmål om man innenfor visse konsumgrenser kan drikke trygt og ubekymret. Det finnes dessverre ikke noe enkelt svar på dette.  Enhver rus etter inntak av for eksempel to til fire alkoholenheter kan representere en viss ulykkesrisiko. En ulykke kan også inntreffe selv om man bare drikker én gang i året.

 

Les mer om saken >> fhi.no

Informasjon om trafikk og rus >> politiet.no

Les artikkelen >> Associations between heavy episodic drinking and alcohol related injuries: a case control study

Brukerundersøkelse forebygging.no/tidlig innsats
(tar under 1 min)