Hold Ctrl-tasten nede (Cmd på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Lytt til tekst
Skriv ut side
Facebook
Lukk

Tips en venn om nettstedet

Din venns e-postadresse
Ditt navn
Din beskjed
(URL til nettstedet blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Send tips

En av fem unge har hatt uønsket sex

04.05.2017 | Redaksjonen

NRK setter i disse dager fokus på det som kalles gråsonesex. Hvor går grensa, når er det et overgrep og hva kan du straffes for? Bakgrunnen er en undersøkelse som viser at en av fem i alderen 17 til 24 år, har hatt uønsket sex. Mange av disse hendelsene skjedde i beruset eller påvirket tilstand.

600 norske ungdommer har deltatt i undersøkelsen, som er utført av Norstat på oppdrag fra NRK. Resultatene viser at en av fem unge mellom 17 og 24 har hatt uønsket sex. I de fleste tilfeller handler det ikke om vold eller tvang. De fleste som opplever uønsket sex, blir med på det fordi de ikke vil at den de har sex med skal bli sur eller skuffet. En annen årsak er at de er veldig beruset, eller ikke klarer å gi uttrykk for at de ikke vil. Gråsonesex handler om at det kan ha skjedd noe straffbart, men ikke nødvendigvis. Felles for situasjoner i gråsonen, er at en av partene føler seg krenket eller utnyttet i etterkant. Både jenter og gutter kan føle seg presset til å ha sex.

På spørsmål om årsaken til at man hadde uønsket sex, svarer 59 prosent at de ikke hadde lyst, men gjorde det for den andre partens skyld. 37 prosent var påvirket av alkohol eller annen rus. En tredjedel av de som deltok i undersøkelsen, og som hadde uønsket sex, følte seg presset. Når det gjelder det som ikke lenger er gråsone, men klart lovbrudd, forteller18 % at de ble voldtatt, og 3 % at de frykter at de har blitt dopet.

Flesteparten av de som har hatt uønsket sex svarer i undersøkelsen at det skjedde hjemme, eller hjemme hos venner/kjæreste. I forbindelse med fest, ute på byen eller på festival blir også nevnt. Hvor det skjedde henger ofte nært sammen med hvem man hadde sex med. Over 70 prosent svarer at man hadde uønsket sex med enten venner eller kjæreste, 18 prosent med noen man ble kjent med den kvelden, og 10 prosent med noen som var ukjent.

Nesten 40 prosent av voldtektene som blir meldt til politiet er festrelaterte voldtekter, ifølge Kripos. Det er ofte fest, unge mennesker og alkohol. Noen ganger er det brukt vold eller trusler, andre ganger har den ene personen ikke vært i stand til å si nei.

Kripos frykter at mange ikke anmelder, og oppfordrer unge om å gå til politiet uansett. I Norstat-undersøkelsen sier kun seks prosent, av de som har hatt uønskt sex, at de har anmeldt det.

– Om du har hatt uønsket sex bør du ta kontakt med lege, overgrepsmottak eller politiet. Det er bedre å si ifra en gang for mye enn en gang for lite, sier Ann Kristin Grosberghaugen, leder for voldtektseksjonen i Kripos til NRK.

Nå i mai feires russetiden for fullt rundt om i Norge. Russen er en utsatt gruppe med tanke på uønsket sex, ifølge Kripos. Dette henger blant annet sammen med kombinasjonen fest og fyll, samt at russens sex-relaterte knuteregler kan føre til overgrep. Vi skal ikke være noe moralpoliti. Russen er voksne mennesker og må kunne ta ansvar selv. Vi oppfordrer dem til å ta vare på og bry seg om hverandre og kanskje ta ekstra godt vare på de som blir for fulle, sierGrosberghaugen til NRK.

Kripos sier at det i de siste årene har vært anmeldt mellom 10 og 15 voldtekter blant russen hvert år. Samtidig frykter de at det er store mørketall, fordi det er mange som velger å ikke anmelde når det skjer i bekjentskapskretsen.

Som nevnt innledningsvis har NRK P3 satt fokus på såkalt «gråsonesex», og har blant annet lagd en dokumentar der unge jenter og gutter forteller åpent om sine erfaringer. Ungdommene forteller at de tidvis kan synes det er vanskelig å tolke situasjoner som oppstår når man ender opp på soverommet etter en fest. En av guttene forteller at han av og til opplever slike situasjoner som forvirrende og skummelt fordi det kan være vanskelig å vite om jenta faktisk vil ha sex eller ikke. To av jentene forteller at man av og til kanskje sier «nei», men at det kanskje er sagt i en flørtende tone.

De som går rundt og bærer på en opplevelse av krenkelse i forbindelse med uønsket sex, oppfordres til å snakke med noen om det. Oppsøk hjelp slik at du finner ut av det, eksempelvis på nettressursen dinutvei.no. Der finnes oversikt over hjelpetilbud, både lokalt  og i resten av landet. Det er lagt til rette for at besøk i portalen ikke kan spores.

Se dokumentarserien om gråsonesex >> NRK P3

Amnesty har laget seks filmer om voldtekt, sex og grensesetting som skal gjøre det enkelt å forstå hva samtykke er. Se kampanjefilmene #NeiErNei» >> amnesty.no

Brukerundersøkelse forebygging.no/tidlig innsats
(tar under 1 min)