Hold Ctrl-tasten nede (Cmd på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Lytt til tekst
Skriv ut side
Facebook
Lukk

Tips en venn om nettstedet

Din venns e-postadresse
Ditt navn
Din beskjed
(URL til nettstedet blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Send tips

Europeere drikker mest alkohol i verden

09.09.2019 | Redaksjonen

Europeiske land gikk sammen om en felles handlingsplan for å redusere skadelig alkoholbruk for perioden 2012-2020. Nylig kom en statusrapport fra World Health Organization (WHO) som viser at den skadelige bruken av alkohol i Europa ikke har blitt redusert. For at målet skal nåes, er det viktig at forebyggende tiltak som pris, tilgjengelighet og reklameforbud knyttet til alkohol prioriteres.

Status report on alcohol consumption, harm and policy responses in 30 European countries 2019 gir et øyeblikksbilde av alkoholforbruk, alkoholrelaterte skader og alkoholpolitiske data fra de 28 EU-landene, Norge og Sveits i 2016. Disse ble analysert og sammenlignet med situasjonen i 2010.

Europa fortsetter å ha de høyeste nivåene av alkoholforbruk i verden. I gjennomsnitt drikker alle europeere, over 15 år, alkohol tilsvarende to flasker vin pr. uke. 30 prosent av disse har hatt en episode hvor de konsumerer mer enn 60 gram ren alkohol, noe som tilsvarer omtrent fem drinker. Det er flere menn (ca. 47 prosent) enn kvinner som har dette drikkemønsteret (ca 14. prosent). Rapporten viser at over 290 000 europeere mistet livet på grunn av alkoholrelaterte årsaker i 2016. Av disse skyldes ca. 76 prosent sykdommer som kreft, leversykdom og hjerte/kar-sykdom. 18 prosent skyldes skader som følge av alkoholrelaterte trafikkulykker, selvmord og drap.

Datamaterialet viser ingen statistisk signifikant nedgang i det totale alkoholforbruket per innbygger mellom 2010 og 2016, og den observerte reduksjonen i tung episodisk drikking ser ut til å ha stoppet opp. Selv om man registrerer en liten nedgang i alkoholreduserte dødsrater mellom 2010 (301 000 personer) og 2016, må vi fortsatt jobbe for å redusere alkoholrelaterte dødsfall.

Alcohol consumption has decreased in many European countries, but progress is grinding to a halt. Policy-makers need to implement the strategies we know are effective, such as increasing prices, limiting availability and banning advertising. With as many as 800 people dying every day in parts of the Region due to alcohol-attributable harm, we must do more to continue the fight, sier Dr Zsuzsanna Jakab, WHO Regional Director for Europe i en pressemelding fra WHO.

Evaluering av alkoholpolitikken, som er definert i den europeiske handlingsplanen (2012–2020), avdekket store variasjoner blant de 30 landene. De fleste landene scorer høyt på områdene lederskap, bevissthet og engasjement, politikk for drikkekjøring og tiltak, og overvåking. Det er litt dårligere stilt når det gjelder aktiv pris- og markedsføringsregulering fra landenes myndigheter.

Ytterligere trinn er nødvendig for å opprettholde reduksjoner i skader som kan tilskrives alkohol, spesielt for implementering av evidensbasert alkoholpolitikk for å redusere nivået av alkoholforbruk per innbygger og kraftig episodisk drikking.

Alkohol er et av de mest brukte psykoaktive og avhengighetsproduserende stoffene i Europa. Som rapporten viser, har det stor betydning for enkeltindivider, men også for samfunnet generelt. Som denne rapporten fremhever, har alkoholforbruket i EU, Norge og Sveits stagnert. Å redusere alkoholrelaterte skader krever implementering av effektive og avgjørende alkoholpolitiske tiltak. Det gjelder særlig ved å innføre markedskontroll, redusere tilgangen til alkohol og bruke beskatning for å påvirke forbruket. Andre tiltak, for eksempel bedre og mer informativ merking av alkoholholdige drikker, implementering av screening, korte inngrep i primærhelsetjenesten, er også viktig.

Les hele rapporten >> HER

Brukerundersøkelse forebygging.no/tidlig innsats
(tar under 1 min)