Hold Ctrl-tasten nede (Cmd på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Lytt til tekst
Skriv ut side
Facebook
Lukk

Tips en venn om nettstedet

Din venns e-postadresse
Ditt navn
Din beskjed
(URL til nettstedet blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Send tips

Genetisk sammenheng mellom røyking og alkoholbruk?

07.09.2018 | Redaksjonen

Noen mennesker er mer genetisk disponert for å røyke mer enn andre. Vil de samme genene også påvirke hvor mye du drikker? Dette spørsmålet er blitt undersøkt av en forskergruppe fra Norge, Danmark og England.

– Noen er genetisk disponert for å røyke litt mer enn andre. Flere genvarianter er identifisert. Vi snakker om en genetisk indikator for røykeintensitet, sier professor Johan Håkon Bjørngaard ved Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie ved NTNU i et intervju på gemini.no. Han er en av de norske forskerne, som alle er knyttet til NTNU og St.Olavs hospital. Sammen med sine utenlandske kolleger ønsket de å undersøke om det er slik at om du er genetisk disponert for å røyke mer, også er disponert for å drikke mer alkohol?

Studien baserer seg på tall fra fire store helseundersøkelser, blant annet HUNT-helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag. Nærmere 56 000 røykere var med i de fire databasene. Forskerne bak studien har benyttet seg av en spesiell metode kalt «mendelsk randomisering». I stedet for å studere hvor mye deltakerne i studien selv rapporterte at de røkte, undersøkte forskerne om deltakernes alkoholinntak hang sammen med genene som gjør deg disponert for å røyke mer. Hvilke gener vi får fra foreldrene våre er helt tilfeldig og avhenger ikke av sosiale forhold. Fordelen er at resultatene er lite utsatt for påvirkning fra ytre faktorer.

Resultatene viser at det er en sammenheng mellom hvor mye folk røyker og antall alkoholenheter de får i seg i løpet av en uke. Derimot fant forskerne lite bevis for en direkte sammenheng mellom alkoholbruken og genvariantene rs1051730 eller rs16969968. Disse to genvariantene kan endre effekten av nikotin i kroppen. Studien viser at det ikke ser ut til at mer røyking fører til mer alkoholbruk. Trolig er andre forhold enn gener årsaken til sammenheng mellom røyking og drikking av alkohol.

Les hele artikkelen, publisert i International journal of epidemiology

Les mer om saken >> forskning.no

Brukerundersøkelse forebygging.no/tidlig innsats
(tar under 1 min)