Hold Ctrl-tasten nede (Cmd på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Lytt til tekst
Skriv ut side
Facebook
Lukk

Tips en venn om nettstedet

Din venns e-postadresse
Ditt navn
Din beskjed
(URL til nettstedet blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Send tips

Informasjon og råd for barn og foreldre om korona

16.03.2020 | Redaksjonen

Det er viktig å snakke med barn og unge for å unngå frykt, og for å skape trygghet nå som barnehager og skoler er stengt på grunn av korona-viruset. Mange barn har spørsmål og behov for informasjon om korona, og hva den enkelte kan gjøre for å hindre at smitten brer seg. Her har vi laget en oversikt over noen ressurser som kan være nyttige for barn og foreldre.

Helsedirektoratet var tidlig ute med å lage en informasjonsfilm om korona-viruset. Målgruppen er barn og unge, men også voksne oppfordres til å se den. Filmen viser en samtale hvor Hermine (13) stiller spørsmål om korona til Helen, som er lege i Helsedirektoratet. Det er mulig å velge undertekster på flere språk. 

Helsenorge.no er en sentral informasjonskanal for alle aldersgrupper. De har laget en egen informasjonsside rettet mot barn, foreldre og gravide. På nettsiden presenteres blant annet råd til foreldre om hvordan de kan snakke med barna om korona, og aktiviteter de kan gjøre sammen. Situasjonen vi har for tiden kan skape bekymring og stress for mange familier. Helsenorge.no gir også noen råd til de voksne som kan være til hjelp for å mestre den nye hverdagen.  

Redd Barna presenterer seks tips til hvordan du kan snakke med barn om korona-viruset. De handler om å bruke barnets språk når du snakker, tenk på hvordan du ordlegger deg og snakk med barna om hva de selv kan gjøre. Videre er det viktig å være med og trygge barna, være åpen og ærlig om hva som skjer, samt gi barna håp. 

Regjeringen har arrangert en egen pressekonferanse for barn. Det ble gjort i samarbeid med NRK Supernytt og Aftenposten Jr. Statsminister Erna Solberg, barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad og kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby stilte opp for å svare på spørsmål som ble sendt inn av barn. Lenke til pressekonferansen finner du HER

Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) har publisert en nyhetssak med informasjon og råd til barn og unge. Bakgrunnen er at mange barn og unge er engstelige for at de selv eller noen de er glade i skal bli smittet med korona. De har tips til hvordan man kan prøve å leve så normalt som mulig. 

Nå som skoler og barnehager holdes stengt vet vi at noen barn og unge må tilbringe mer tid sammen med voksne som ikke er trygge for dem. Mistenker du at et barn ikke har det bra? Alarmtelefonen til barnevernet er for deg som er utsatt for vold, overgrep eller omsorgssvikt, eller om du er bekymret for en du kjenner. Alarmtelefonen er åpen hele døgnet alle dager i uken. Ring 116 111 så vil de hjelpe deg. Se flere tjenester for deg som trenger noen å snakke med.

Brukerundersøkelse forebygging.no/tidlig innsats
(tar under 1 min)