Hold Ctrl-tasten nede (Cmd på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Lytt til tekst
Skriv ut side
Facebook
Lukk

Tips en venn om nettstedet

Din venns e-postadresse
Ditt navn
Din beskjed
(URL til nettstedet blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Send tips

Mange innsatte i norske fengsler har alkoholproblemer

21.01.2021 | Redaksjonen

Over halvparten av alle innsatte, rundt  55 prosent, hadde alkoholproblemer av en viss alvorlighetsgrad da de ble fengslet, forteller Hilde Pape. Hun er forsker ved Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter (KRUS) og Folkehelseinstituttet.

Dette kommer frem i en vitenskapelig artikkel Folkehelseinstituttet har bidratt i.
Det ble også stilt spørsmål om alkoholproblemene ofte er kombinert med narkotikaproblemer, og hvor stor andel av de innsatte som har et rusrelatert behandlingsbehov.

Behov for behandling
Resultatene viste også at snaut en av fem (18 prosent) antakelig var avhengige av alkohol, med behov for spesialisert rusbehandling.  Forekomsten var omtrent like høy blant kvinner og menn. Et solid flertall (68 prosent) av innsatte med alkoholproblemer hadde narkotikaproblemer også.
Av alle de innsatte i studien, hadde tre av fire (75 prosent) alkohol- og/eller narkotikaproblemer, mens nesten halvparten (45 prosent) antakelig var rusmiddelavhengige.

– Det er åpenbart et stort udekket behandlingsbehov, sier Pape. Rusmestringsenhetene i norske fengsler har bare kapasitet til å ta imot 3-4 prosent av fangebefolkningen.

Om studien
Det er Hilde Pape (KRUS/FHI), Ingeborg Rossow (FHI) og Anne Bukten (SERAF/KRUS) som er forfattere av artikkelen som nylig ble publisert i tidsskriftet European Addiction Research. 

 

Du kan lese artikkelen >> HER

Brukerundersøkelse forebygging.no/tidlig innsats
(tar under 1 min)