Hold Ctrl-tasten nede (Cmd på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Lytt til tekst
Skriv ut side
Facebook
Lukk

Tips en venn om nettstedet

Din venns e-postadresse
Ditt navn
Din beskjed
(URL til nettstedet blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Send tips

Noen foreldre mener det er greit å gi ungdom under 18 år alkohol

20.06.2017 | Redaksjonen

En undersøkelse viser at mer enn én av ti nordmenn synes det er greit at ungdom under 18 år får med seg alkohol hjemmefra, når de skal på fest. Dette til tross for at forskning viser at ungdom drikker mer når de får alkohol fra foreldrene.

Undersøkelsen er utført av Ipsos på oppdrag av kampanjeorganisasjonen for alkovett, AV-OG-TIL. 11 prosent av de spurte svarte "ja" på spørsmål om det er greit at ungdom under 18 år får med seg alkohol hjemmefra på fest.

– Det er neppe et spesielt smart trekk. Jo lettere alkoholen er tilgjengelig, jo mer blir det drukket. Når foreldre gir ungdommene alkohol, sender de tydelige signaler på at det er greit å drikke alkohol til tross for at de er mindreårige, sier Hilde Elisabeth Pape, forsker fra Folkehelseinstituttet i et intervju til nrk.no.

Foreldre som serverer barna alkohol hjemme eller sender den med på fest,  føler at de har mer kontroll på hva barna drikker. I følge helsenorge.no kan de gjøre seg selv og barna en bjørnetjeneste: Det er mye som tyder på at dette virker mot sin hensikt. Forskning viser at ungdom som ofte får alkohol hjemme, drikker mer enn annen ungdom. Det samme gjelder unge som får med seg alkohol på fest. Ofte kommer alkoholen som du sender med dem i tillegg til annen alkohol.

Helsedirektoratet har utarbeidet fem råd om alkohol til foreldre som har en tenåring i huset;

  1. Ikke gi alkohol til ungdom under 18 år
  2. Snakk med andre foreldre om felles mål og grenser
  3. Tenk igjennom egne alkoholvaner
  4. Vis at du bryr deg
  5. Sett tydelige grenser

Organisasjonen AV-OG-TIL, som står bak undersøkelsen, jobber også med å endre foreldres holdninger og kunnskap om foreldrelanging av alkohol. De mener oppskriften er å være både kjip og kjærlig. Foreldre påvirker sine barns drikkevaner gjennom grensene de setter, og hvordan de opptrer som rollemodeller. Denne påvirkningen er sterkere enn man skulle tro. Klare grenser, tydelige holdninger og involverte foreldre kan gjøre en stor forskjell, skriver de på sine hjemmesider.

Sjekk ut nettressursen >> http://kjipeforeldre.no/

Les mer om foreldre, ungdom og alkohol >> helsenorge.no 

Brukerundersøkelse forebygging.no/tidlig innsats
(tar under 1 min)