Hold Ctrl-tasten nede (Cmd på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Lytt til tekst
Skriv ut side
Facebook
Lukk

Tips en venn om nettstedet

Din venns e-postadresse
Ditt navn
Din beskjed
(URL til nettstedet blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Send tips

Også gutter opplever seksuell trakassering

27.03.2017 | Redaksjonen

Folk tenker ofte på seksuell trakassering som noe utelukkende gutter utøver mot jenter. Slik er det slett ikke, ifølge psykologer ved NTNU. De har forsket på ikke-fysiske former for seksuell trakassering blant jevnaldrende unge i videregående skole.

Seksuell trakassering er svært vanlig, ifølge forskerne. Hele 60 prosent av jentene og guttene i undersøkelsen rapporterte at de var blitt seksuelt trakassert. Rundt 30 prosent av jentene og 45 prosent av guttene innrømmer at de har trakassert noen en gang eller mer.

Uønskede og ubehagelige handlinger

Psykologene har i denne omgang utelukkende konsentrert seg om ikke-fysiske former for seksuell trakassering. Bare handlinger som ble opplevd som uønskede og ubehagelig ble rapportert, ikke vanlig løs sjargong mellom unge.

De som står bak forskningen er førsteamanuensis Mons Bendixen og professor Leif Edward Ottesen Kennair, ved Institutt for psykologi ved NTNU. Tallgrunnlaget bak artikkelen er 1326 heterofile jenter og gutter, med en gjennomsnittsalder på rundt 18 år.

– Den vanligste formen for seksuell trakassering er gutter som trakasserer gutter, sier Kennair. Det typiske er at én gutt omtaler en annen gutt som homo, påpeker Bendixen i et intervju på gemini.no

Den nest vanligste formen er gutter som trakasserer jenter, men også jenter trakasserer jenter. Minst vanlig er jenter som trakasserer gutter.

– Temaet krever at vi ser på alle konstellasjoner av trakassering: begge kjønn blir trakassert og begge kjønn trakasserer. Vi har sett på fenomenet fra begge roller overfor begge kjønn, påpeker forskerne.

Mekanismer som i mobbing

Bendixen, som har erfaring med forebygging av mobbing, ønsker å utvikle en metode som kan bidra til å redusere seksuell trakassering blant unge. De vil knytte pedagoger til prosjektet for å utvikle en god metodikk.

– Det handler primært om sosial posisjonering, sier Kennair. Ved å rakke ned på en annen av samme kjønn, kan du vise at du står over den andre i dette hierarkiet. Noen av de samme mekanismene finner du i mobbing, uten at det nødvendigvis har noen sammenheng med seksuelle motiver. Ved seksuell trakassering er målet, bevisst eller ubevisst, å øke dine egne sjanser til sex ved også å redusere den andres sjanser.

– Ei jente kan for eksempel si at ei annen jente er laus, ei hore eller homoseksuell, sier Bendixen.

– Vi har forsket på dette for å få vite mer om mekanismene, slik at vi får et solid grunnlag for å gjøre noe med den seksuelle trakasseringen, sier Kennair.

– Jeg mener dette helt klart hører inn under seksualundervisningen i skolen, sier Bendixen.

– De unge trenger gode skript for hvordan de skal kommunisere sin seksuelle interesse, og hvordan de skal tolke denne hos andre. Rollespill med godt utviklede skript, hvor elever er aktive deltakere, er en mulig metode, mener Bendixen.

Les sammendrag, og få tilgang til artikkelen >> Advances in the understanding of same-sex and opposite-sex sexual harassment

Brukerundersøkelse forebygging.no/tidlig innsats
(tar under 1 min)