Hold Ctrl-tasten nede (Cmd på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Lytt til tekst
Skriv ut side
Facebook
Lukk

Tips en venn om nettstedet

Din venns e-postadresse
Ditt navn
Din beskjed
(URL til nettstedet blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Send tips

Se hva jeg ser – en brosjyre om barnets sosiale utvikling

10.07.2017 | Redaksjonen

Barnets første leveår er svært viktig med tanke på utvikling av sosiale ferdigheter i voksen alder. Folkehelseinstituttet har laget en praktisk og informativ brosjyre om barnets sosiale utvikling frem til 3-årsalderen. Målgruppen er alle foreldre og foresatte.

Allerede i første leveår samhandler barn med sine omgivelser ved hjelp av blikk, kroppsspråk og lyder. På den måten lærer de å bli en del av fellesskapet. I løpet av de første tre årene, passerer barnet viktige milepæler i denne sammenhengen. De fleste vet litt om når en kan forvente at barna skal kunne sitte alene eller ta sine aller første skritt. Milepælene for sosial utvikling er ikke like velkjente, og dette er kunnskap som alle foreldre bør ha og følge med på. Det er bakgrunnen for at folkehelseinstituttet har laget denne brosjyren.

«Denne brosjyren kan hjelpe dere å gjøre observasjonene mer systematiske. Følg med og skriv ned når barnet ditt passerer de ulike milepælene i den sosiale utviklingen. Få ikke panikk om det går noen uker «over tiden». Men går det flere uker eller måneder, kan det være grunn til å gjøre noe. Bli heller ikke engstelig om det er noen få ting barnet ikke gjør. Det viktigste er å se om barnet er inne i et mønster der de aller fleste av utviklingstrinnene er på plass. Vi anbefaler deg å notere i brosjyren. Det kan både bli hyggelig å ha i minneboken, og et nyttig grunnlag for samtale med helsesøster eller lege om du har spørsmål om barnets utvikling», står det i innledningen på brosjyren.

Brosjyrens er bygd opp rundt ulike tidspunkt i barnets utvikling fra 4 måneder til 36 måneder. Ved hvert tidspunkt er det satt opp noen kontrollpunkter, samt et felt for egne observasjoner, som vist i eksemplet under som er hentet fra brosjyren;

 

Brosjyren "Se hva jeg ser" og er tilgjengelig både på norsk og engelsk>> kan lastes ned HER

Brukerundersøkelse forebygging.no/tidlig innsats
(tar under 1 min)