Hold Ctrl-tasten nede (Cmd på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Lytt til tekst
Skriv ut side
Facebook
Lukk

Tips en venn om nettstedet

Din venns e-postadresse
Ditt navn
Din beskjed
(URL til nettstedet blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Send tips

Servering av alkohol på fotballkamper

01.11.2018 | Redaksjonen

«Fotboll utan fylla» er et prosjekt i Sverige, hvor formålet er å skape positiv opplevelse for flest mulig ved å minske andelen kraftig berusede personer under fotballkamper. I Norge er det ikke vanlig å skjenke alkohol på fotballarenaer, men med jevne mellomrom pågår det debatter om det skal være alkoholservering i forbindelse med fotballkamper.

I Norge er det alkoholloven som setter rammene for alkoholsalg og servering. Loven sier at det er forbudt å drikke eller servere alkohol med mindre det foreligger bevilling til dette (§ 8-9). Innenfor lovens rammer, er det den enkelte kommune som tildeler skjenkebevilling, og dermed avgjør om det kan skjenkes alkohol på norske fotballarenaer. Til tross for at det ikke selges alkohol under norske fotballkamper, opplever man av og til at det er berusede personer på stadion. De har enten fått i seg alkohol før de kommer på kamp, eller de er på VIP-tribunen hvor det ofte er tillatt å servere alkohol. Noen klubber har også egne puber for supporterne på stadion, hvor det er gitt bevilling til å skjenke alkohol.

I debatten om det også skal skjenkes alkohol til «det vanlige publikum» på fotballstadion, er det flere argumenter som blir tatt i bruk. De fremste argumentene for alkoholservering er at det ikke bør være noen forskjell mellom idrettsarrangementer og andre kulturarrangementer når det gjelder alkoholservering. Man kan som regel ta seg et glass vin på teater, hvorfor kan man ikke ta seg en øl på fotballkamp? Som arrangør mener man at alkoholservering vil trekke flere folk på kamp, noe som igjen bidrar til økt inntekt for fotballklubbene. Et vanlig argument er at nordmenn må kunne ta seg en øl uten at det skal være noen «big deal».

Motstanderne argumenterer med at idrett og alkohol i utgangspunktet ikke hører sammen. Dette både ut fra helsemessige og sosiale argumenter. Det bør fortsatt være slik at hele familien skal kunne gå på idrettsarrangementer sammen, og at barn og unge skal møte trygge og rusfrie miljøer både på banen og tribunen. Et annet sentralt argument er at økt alkoholtilgang gir økt forbruk, og igjen gir økte problemer. Dette gjelder også for de som har et problematisk forhold til alkohol. De, sammen med barn, bør slippe å bli eksponert for alkohol på en idrettsarena. Under en fotballkamp vil berusede personer øke faren for bråk og vold.

I Sverige skjenkes det alkohol på fotballkamper. Erfaringene derfra er at de fleste som besøker svenske fotballarenaer drikker alkohol på en ansvarsfull måte. Men samtidig kan kombinasjonen fotball og alkohol skape problemer. Derfor startet STAD-prosjektet et samarbeid med de tre største fotballklubbene i Stockholm (AIK, Djurgården og Hammarby), hvor målet var å redusere andelen kraftig berusede personer på fotballkampene. STAD er forkortelse for Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem.

Prosjektet bidro til at flere tiltak ble satt i gang. Alle som serverte alkohol utenfor og innenfor stadion fikk opplæring i Ansvarsfull alkoholservering. Samtidig fikk alle som var involvert i fotballarrangementene webopplæring om hva som forventes av dem, hvordan de kan støtte hverandre og hvordan de skal reagere i møte med berusede personer. Fotballklubbene jobbet frem egne alkoholpolicyer og handlingsplaner, og prosjektet satte fokus på opinionsendring gjennom informasjon og kampanjer. Et av de viktigste suksesskriteriene er at samarbeidet mellom de berørte partene (eksempelvis fotballklubbene, politi og skjenkesteder rundt stadion) rundt en fotballkamp ble bedre. Erfaringer fra prosjektet er at de også har noen utfordringer ved at det er store utskiftinger av personalet (mange frivillige under kamp) og store mengder mennesker som skal inn på fotballarenaen i løpet av kort tid.

Siden «Fotboll utan fylla» startet i 2016 har det blitt gjennomført tre ulike studier, som viser nedgang i antall berusede personer på fotballkamper. Den ene var promilletest av tilskuere i henholdsvis 2015 og 2017. Resultatene viser at det er en nedgang av berusede personer under kampene fra 10 % i 2015 til 6 % i 2017. Det ble i samme periode gjennomført en skuespillerstudie. Kort fortalt handler det om skuespillere som spiller sterkt beruset, som prøver å kjøpe alkohol på stadion under kamp og på serveringsstedene utenfor arenaene før kampstart. Resultatene viste forbedringer fra 2015 til 2017, både av de som ble nektet inngang til stadion og de som fikk servering. Den siste studien var en nettbasert spørreundersøkelse i den generelle befolkningen om deres holdninger til kombinasjonen alkohol og fotball. En av konklusjonene er at de aller fleste stiller seg bak målsettingen med «Fotboll utan fylla» om å skape en enda bedre fotballopplevelse ved å minske antallet berusede personer på stadion. Du kan lese mer om de tre studiene HER

Norges fotballforbund oppfordrer norske klubber til å ha en egen alkoholpolicy. Flere fotballklubber har med i sine retningslinjer at det ikke er lov å ta med alkohol på kamp, og at berusede personer blir bortvist fra arenaen. Over 500 idrettslag og klubber, også innen fotball, har inngått samarbeid med organisasjonen AV-OG-TIL om Se & bli sett, som er et klubbkonsept. Dette samarbeidet gir en mulighet til å snakke sammen om alkohol i klubbene, setter fokus på tryggheten hos barn og gir tilgang til veiledning i utarbeidelse av alkoholpolicy. 

 

Les mer om prosjektet i Sverige >> fotbollutanfylla.se

Brukerundersøkelse forebygging.no/tidlig innsats
(tar under 1 min)