Hold Ctrl-tasten nede (Cmd på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Lytt til tekst
Skriv ut side
Facebook
Lukk

Tips en venn om nettstedet

Din venns e-postadresse
Ditt navn
Din beskjed
(URL til nettstedet blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Send tips

#TaPraten- forebyggingskampanje rettet mot arbeidslivet

05.04.2016 | Redaksjonen

Nylig lanserte Akan kompetansesenter forebyggingskampanjen #TaPraten. Sentralt i kampanjen er en informasjonsfilm som illustrerer at det ofte er mange personer i kretsen rundt personen som sliter med rus. De har forstått at noe er galt og burde tatt praten på et langt tidligere tidspunkt.

Målet med kampanjen er å senke terskelen for ledere og kollegaer på å se kollegaen i hverdagen og heller ta en prat for mye enn for lite, dersom man er bekymret. Med kampanjefilmen #TaPraten viser de hva som kan skje hvis vi lar det gå for langt. Sentrale budskap er:

  • Hvor mange bevis trenger du?
  • Er du bekymret for en kollega, ta praten!
  • Kontakt Akan kompetansesenter for råd og verktøy

I følge en undersøkelse som nylig ble gjennomført av YouGov, på vegne av Akan kompetansesenter, har 4 av 10 ledere vært bekymret for en medarbeider som drikker for mye. Av disse tok 41 prosent praten med vedkommende, men 1 av 4 var usikre på hva de skulle gjøre – så de gjorde ingenting! 1 av 2 tok praten, og opplevde at medarbeideren reagerte med takknemlighet for å bli sett.

Når det gjelder medarbeidere har 1 av 5 vært bekymret for at en kollega drikker for mye. Undersøkelsen viser at 1 av 3 mener dette ikke angår dem, og at de derfor ikke har gjort noe med bekymringen sin.

I et intervju på nrk.no er Akan-direktør Elisabeth Ege klar på at endringer i adferd kan være indikasjon på at noe er galt. Jeg tenker enhver endring i adferd, fravær eller prestasjonsnivå er et signal. Når du ikke kjenner igjen medarbeideren eller kollegaen din, bør du ta en prat.

Akan kompetansesenter mener de kan bidra til å forebygge rusproblematikk på arbeidsplassen, hvis vi senker terskelen for å ta praten med en kollega man er bekymret for. I kampanjen sier de derfor:

Er du bekymret for at en kollega drikker for mye? Hele 1 av 3 kollegaer har latt være å gjøre noe med bekymringen sin, fordi de tror at dette ikke angår dem. Er du en god kollega hvis du ikke sier fra? Hvor mange bevis trenger du før du reagerer? Se filmen og #TaPraten

 

Se til kampanjefilmen #TaPraten >> akan.no

Les også kronikk av Elisabeth Ege på forebygging.no >> Leder må håndtere ansatte som kommer i bakrus på jobb

Brukerundersøkelse forebygging.no/tidlig innsats
(tar under 1 min)