Hold Ctrl-tasten nede (Cmd på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Lytt til tekst
Skriv ut side
Facebook
Lukk

Tips en venn om nettstedet

Din venns e-postadresse
Ditt navn
Din beskjed
(URL til nettstedet blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Send tips

Under svangerskapet reduserer også fedre alkoholforbruket sitt

14.03.2016 | Redaksjonen

De fleste kvinner slutter helt med alkohol når de oppdager at de er gravide. En ny studie viser at også fedrene reduserer alkoholforbruket sitt under svangerskapet, både når det gjelder hvor ofte og hvor mye de drikker. 

Forskeren bak studien er Sonja Mellingen, psykologspesialist ved KoRus-Bergensklinikkene. Hun disputerte nylig med doktoravhandlingen «Alkoholbruk, partilfredshet og samlivsstatus. Før, inn i, og etter svangerskapet – korrelater eller konsekvenser?» ved Universitetet i Bergen.

Avhandlingen baserer seg på data fra Mor og barn undersøkelsen, som er en stor kohort undersøkelse av gravide og deres partnere, utført av Folkehelseinstituttet. Undersøkelsen består av 114.500 barn, 95.200 mødre og 75.200 fedre.

Resultatene viser at 90 prosent av kvinnene slutter med alkohol når de blir gravide. Det har vært lite kunnskap om hvordan kvinner i Norge gjenopptar alkoholbruken sin etter et svangerskap. Denne avhandlingen finner at kvinner med et relativt høyt alkoholforbruk forut for svangerskapet, det vil si fem til sju ganger i uken, gjenopptar alkoholkonsumet raskt etter fødsel. Gifte mødre har i etterkant av svangerskapet hyppigere alkoholbruk enn samboende mødre. Enslige mødre drikker sjeldnere, men flere enheter hver gang de drikker. For erfarne mødre flater veksten i gjenopptaket ut ved 18 måneder, mens førstegangsfødende mødre fortsetter å øke konsumet i tiden mellom 18 og 36 måneder.  

Det er en betydelig forskjell på hvordan menn drikker, før og under partnerens svangerskap. Det gjelder hvor ofte og hvor mange enheter som går med når de først drikker. Utslaget vises sterkest hos førstegangsfedre. De reduserer «tung episodisk drikking» med 30 prosent i måneden, fra ca 1,7 til ca 1,2 ganger. Statistisk sett vil det si at annenhver førstegangsfar drar på fylla én gang mindre i måneden etter at partneren blir gravid. Studien viser også at to av hundre fedre kutter alkoholen helt ut i denne perioden.

I et internasjonalt perspektiv er fedrenes endring av drikkevaner unik og overraskende. Ifølge Mellingen skyldes ikke fars endrede drikkemønster press fra den gravide. Det ser ut til at endringen kommer innenfra. Vi har spekulert i hva som er grunnen til at vi finner dette i Norge, men ikke i andre land. Det er nok et resultat av den høye graden av likestilling mellom kjønnene i Norge. De strukturelle forventningene, blant annet til pappapermisjon, gjør at fedrene identifiserer seg med farsrollen på et tidlig tidspunkt, sier Mellingen i et intervju på dagensmedisin.no.

 

Les mer om doktorgradsavhandlingen >> pressemelding fra Universitetet i Bergen

Brukerundersøkelse forebygging.no/tidlig innsats
(tar under 1 min)