Hold Ctrl-tasten nede (Cmd på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Lytt til tekst
Skriv ut side
Facebook
Lukk

Tips en venn om nettstedet

Din venns e-postadresse
Ditt navn
Din beskjed
(URL til nettstedet blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Send tips

Utenfor-regnskapet

13.06.2019 | Redaksjonen

Det lønner seg å forebygge og investere i mennesker. Dessverre blir forebygging ofte taperen i budsjettkampen. Kommunesektorens organisasjon (KS) har derfor laget Utenfor-regnskapet, som tallfester hvor mye man potensielt kan spare på å forebygge fremfor å reparere.

Det koster å falle utenfor, ikke minst på det menneskelige plan. De personlige konsekvensene kan ikke måles i kroner, men av og til trenger man tall for å få gjennomslag og vinne budsjettkampen.

Forebygging er ofte taperen når offentlige budsjetter vedtas. Årsakene er flere. Gevinstene kommer som regel ikke før etter lang tid, effektene av tiltak er usikre, og det er ikke nødvendigvis det samme budsjettet som har hatt utgiftene som får besparelsene. Det er så mye enklere å bevilge penger til noe som gir kjappe gevinster og resultater, selv om det ikke er den beste investeringen i det lange løp.

For kommuner og fylkeskommuner er Utenfor-regnskapet et nytt verktøy som gir dem mulighet til å gjøre nye prioriteringer og beslutninger lokalt. Det gjør det enklere å se budsjetter og sektorer på tvers og samlet – både internt i kommunene og mellom forvaltningsnivåer.

Ifølge KS ligger det omfattende økonomiske beregninger bak Utenfor-regnskapet. Data er koblet sammen på en helt ny måte, noe som gir ny kunnskap om hva man kan spare på å forebygge, når tiltak bør settes inn, og hvem som har størst fare for å falle utenfor.

Investeringsmodellen forutsetter at den som bruker den selv legger inn enkelte tall. Det er viktig at disse tallene har høy kvalitet fordi de økonomiske konsekvensene ikke blir bedre enn kvaliteten på tallene som blir lagt inn. Beregningene viser virkninger for offentlige budsjetter, og ikke de samfunnsøkonomiske konsekvensene. Verktøyet er en excel-fil. 

Målgruppen for Utenfor-regnskapet er alle som har en oppfatning om et forebyggende tiltak, og har informasjon om tiltakets målgruppe, kostnader og suksessrate. Verktøyet tar utgangspunkt i en rekke målgrupper og selvoppgitte tiltak, og regner deretter ut sparte kostnader for kommune, fylkeskommune og stat. Det følger med en brukerveiledning, som forklarer hva den som benytter Utenfor-regnskapet må legge inn av tall og data.

 

Du finner Utenfor-regnskapet og mer informasjon på >> KS.no

Du kan lese mer om hvilke beregninger som ligger bak Utenfor-regnskapet i en egen dokumentasjonsrapport fra Rambøll som du finner HER

Brukerundersøkelse forebygging.no/tidlig innsats
(tar under 1 min)