Hold Ctrl-tasten nede (Cmd på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Lytt til tekst
Skriv ut side
Facebook
Lukk

Tips en venn om nettstedet

Din venns e-postadresse
Ditt navn
Din beskjed
(URL til nettstedet blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Send tips

«Heldig er den ungdommen som har teite foreldre» - arbeidsseminar for voksne som jobber med barn og unge

22.02.2018 | Kjersti Ramsøy-Halle (2018)

"Hei, jeg heter Siri og er 15 år. Ble konfirmert i vår. Da sa det liksom pang! Plutselig ble det så tydelig at vi liksom var fritt vilt. Det vil si at det føltes som om de eldre guttene plutselig så oss. Nesten som om vi var et egg som hadde klekka og vi var ute. Jeg hadde ikke tenkt at det skulle skje så plutselig, men det gjorde det".

Helse- og barneverntjenesten, grunnskoletjenesten og kulturtjenesten i Sunndal kommune inviterte onsdag 25.oktober 2017 til arbeidsseminaret «Heldig er den ungdommen som har teite foreldre», i samarbeid med KoRus Midt-Norge og Rita Valkvæ. For å nå ut til flest mulig brukte vi lokalavisene i forkant. I tillegg sendte vi ut invitasjoner via e-post og brev, med program og informasjonsskriv, som beskrev bakgrunn for satsingsområdet og arbeidsseminaret. Dette ble sendt til alle tjenester i kommunen som arbeider med barn og unge, samt lag og organisasjoner rettet mot barn og unge. Om lag 30 personer med en ting til felles; de jobber med ungdom i Sunndal, var samlet i Kulturhuset for det som skulle bli en veldig innholdsrik og god dag.

Dagen startet med 3 ærlige og nakne monologer fra elever ved Sunndal ungdomsskole. Monologene er basert på reelle episoder, som er en del av hverdagen til ungdom i Sunndal i 2017. Monologene gjorde inntrykk på oss i salen. Drikkepress, rå seksualitet og en frykt for ikke å passe inn. Slutshaming, nudes og dick picks. Brutalt.

"Jeg kjenner ei som fikk alkohol hjemme når hun gikk i 9.ende, men nå etter konfen er det plutselig flere som får. Akkurat som om det er dagen du blir konfirmert som bestemmer når du skal begynne å drikke. Ja, jeg sier SKAL. For det ER et drikkepress, ikke det at noen sier noe spesielt hvis du sier nei, men tror de synes jeg er kjedelig. Og det er lett å bli ditcha av vennene dine om du ikke henger på. Jeg får ikke alkohol hjemme, og det er veldig greit, synes jeg. Jeg får ikke lov til å drikke før jeg er 18. Foreldrene mine drar aldri bort i helgene og det synes jeg er helt ok. Jeg har hørt hvordan hjemmefestene er, og tror kanskje det blir mye ødelagte møbler og røyklukt inne. Og plutselig er det fullt av folk du ikke kjenner der. Mamma har hørt om det der".

Ledere i idrettslag og amatørteater, lærere, prester, ansatte fra NAV, politiet, ansatte i svømmehallen, ungdomssenteret, helsestasjon, psykisk helse, ungdommer fra elevrådet ved Sunndal ungdomsskole og politikere var tilstede. Etter monologene fra elever fra Sal og scene-faget ved Sunndal ungdomsskole, holdt Rita Valkvæ foredraget «Heldig er den ungdommen som har teite foreldre» samt «Hvordan kan skolen arbeide rusforebyggende?». Etter foredragene ble det drøfting i tverrfaglig sammensatte grupper.

Fra venstre: Rita Valkvæ, KoRus-Midt, Ragnhild Bakken, helse- og barneverntjenesten, Kjersti Ramsøy-Halle, kulturtjenesten, Merete Storholt Linseth, grunnskoletjenesten. Foto: Gøran Rønning, Driva.

Skolen kan ikke ha dette ansvaret alene. Skolen er helt avhengig av at også andre instanser jobber og tenker likt. Vi tror at ungdommen synes det er trygt å vite at ansatte på ungdomssenteret, så vel som håndballtreneren og læreren snakker om, og vet at det skal arrangeres for eksempel Back-to-school-party til helga. At vi snakker om alkohol, slutshaming og drikkepress. Viktig blir det også at vi i etterkant av festen spør hvordan helgen har vært. Ble det en vellykket fest? Var det noen som måtte ha hjelp? Tok dere vare på hverandre? Her gjelder det å finne den fine balansen. Ikke mase for mye, ikke komme med pekefingeren. Vis at du virkelig bryr deg. At du er interessert i det ungdommene forteller. Det er ikke sikkert du får særlig respons. I alle fall ikke der og da. Men kanskje sår du et lite frø? Kanskje vil terskelen for å komme bli litt lavere, dersom du viser oppriktig engasjement for de unges liv?

"Som jeg sa, så får jeg ikke lov til å drikke før jeg er 18. Første gangen jeg drakk var på Platten etter konfirmasjonen, og da drakk jeg mye. Har fortsatt å drikke litt etter det. Jeg er redd for å ikke passe inn, ikke være god nok… Men også for å gjøre noe dumt som kan ødelegge for meg. Men siden jeg ikke får lov, er jeg nok mer forsiktig enn mange andre. Jeg passer på å ikke komme hjem full, slik at de merker det".

Ungdataundersøkelsen 2017 viser at ungdom i Sunndal kommune er optimistiske og utdanningsorienterte. 85% av ungdommene i ungdomsskolealder er fornøyd med foreldrene sine. Og dette er et nøkkeltall! 85% av ungdommene er fornøyde med mamma og pappa! Foreldrene er med andre ord viktigere enn noen gang. Der vi i tidligere ungdomsgenerasjoner har sett at det er et gap mellom ungdommer og deres voksne, ser det nå ut til at dette skillet nå er i ferd med å viskes ut. Ungdommer flest har et hat/elsk-forhold til mamma og pappa. Det er innimellom godt å ha noen å skylde på. Allikevel vet vi at det er foreldrene som utgjør broen mellom barn- og voksenlivet. Foreldrenes holdninger til alkohol har også stor betydning for ungdommen. Det vil si: klarer vi å styrke foreldrenes rolle og selvtillit, klarer vi å ruste foreldregenerasjonen til å stå imot når ungdommene deres utfordrer og ber om alkohol. Klarer vi å gi foreldrene verktøyene de trenger for å sette tydelige grenser og å være teite, da kan vi nå langt. Da vil tallene for ungdataundersøkelsen 2021 bli endra bedre!

"Jeg vet at det er dumt å sende nudes til eldre gutter, men de maser visstnok veldig på noen og da gjør de det til slutt. Alle i Tingvoll har sett et bilde av ei jeg kjenner og det er ikke så kult for henne.… Ingen har spurt meg om nudes enda, men det er bare de med finest kropp som blir spurt. I hvert fall er de eldre guttene slik at de prøver seg på deg hvis du har fin kropp. Tror det er derfor de sender fra seg, at de blir smigra liksom. Selv om de blir kalt laus etterpå. Det er mye kroppspress blant jenter. Kanskje derfor jenter drikker mer enn gutter? Du skal ikke være for flat eller for stor. Vi blir ofte krenka, spesielt på fest. Tafsing og sexpress. Til og med voldtekter. Jeg synes det er litt trist, for det er de mest populære jentene som blir krenka og de oppfører seg som om at det er kult. Og så bitcher de om andre jenter. Ganske rart. Dette er Sunndal i 2017".

Vi ser at konsekvensene av dumme valg i beruset tilstand er langt mer alvorlige i dag enn for bare 10 år siden. Smarttelefonene gjør at hele verden er tilgjengelig med få tastetrykk. Så å si alle ungdommer har telefonen tilgjengelig, og de knipser og tar videoer av ungdommer som har tatt dumme valg, som oftest på fest. I de verste tilfellene distribueres bildene eller brukes som pressmiddel for å få for eksempel flere nudes. Konsekvensene for den utsatte kan være fatale. Hvordan står det egentlig til med den jenta som vet at «hele Tingvoll» har sett nude picks av henne? Hvor stor er klumpen i magen hennes? Blir det enkelt å møte opp rakrygget på skolen mandag morgen? Når kan hun slappe av? Dette må vi også snakke åpent om med både ungdommer, foreldre og andre. Noen mener det handler om digital kompetanse. Men vi mener det også handler om verdier og holdninger. Hvordan er jeg mot andre? Hva er greit å videresende? Hvor går grensa? Og her er det viktig å ikke komme med pekefingeren igjen. Voksne kan ikke riste på hodet og fnyse av det som er realiteten for ungdom i 2017. Vi må ta dette på alvor. Og vi må våge å snakke om det. Ikke bare de ukene det er seksualundervisning på ungdomsskolen.

Ungdataundersøkelsen viser at Sunndal ligger markant høyere enn landsgjennomsnittet når det gjelder alkoholbruk blant unge. Venner, foreldre og andre voksne gir eller kjøper alkohol til ungdommen. Samtidig vet vi at det jobbes godt rundt om på de fleste arenaer der ungdom ferdes. Allikevel kan vi bli bedre. Med å arrangere arbeidsseminaret ønsker vi å videreutvikle det forebyggende arbeidet med foreldre, ungdom og alkohol. Målet er å ha årlige foreldremøter i 8.trinn med dette som tema; «Heldig er den ungdommen som har TEITE foreldre». Foreldremøtene blir et samarbeid mellom grunnskoletjenesten og ungdomsskolen, kulturtjenesten ved avdeling ungdom og helse- og barneverntjenesten ved familieveileder eller helsesøster. For det er bare sammen vi kan nå de målene vi ønsker. Det er sammen vi kan finne de rette verktøyene for å hjelpe ungdommen i Sunndal, sammen med deres foreldre, til å bli enda mer robuste og rustet til å ta de gode valgene i livene sine.

Jeg har foreldre som stoler på meg, vi snakker om ting og de bryr seg veldig mye om meg, de blander seg faktisk inn i alt! Noe som er litt drygt…men også litt trygt, da[1].

 [1] Tekst i kursiv er en av monologene som ble fremført i begynnelsen av arbeidsseminaret og er «Siri» på 15 år sin stemme.

 

Brukerundersøkelse forebygging.no/tidlig innsats
(tar under 1 min)