Hold Ctrl-tasten nede (Cmd på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Lytt til tekst
Skriv ut side
Facebook
Lukk

Tips en venn om nettstedet

Din venns e-postadresse
Ditt navn
Din beskjed
(URL til nettstedet blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Send tips

«Du, av alle» – Intervjuer med ti sykepleiere som har stjålet og brukt medikamenter

18.11.2016 | Akan publikasjon 1/2016

Akan kompetansesenter har gitt ut denne rapporten som baserer seg på dybdeintervjuer med ti sykepleiere som har mistet autorisasjonen sin fordi de har stjålet og brukt medikamenter fra arbeidsplassen. Rekrutteringen av informanter har foregått via Statens helsetilsyn.

Målet med studien har vært å løfte frem og lære av fortellingene til sykepleiere som har mistet sin autorisasjon grunnet medikamentbruk, samt synliggjøre deres egne forklaringer og begrunnelser. Det har vært et ønske å få handlingsrettet kunnskap om hvordan arbeidslivet generelt, og helse- og omsorgssektoren spesielt, kan jobbe forebyggende og intervenerende med bruk og misbruk av medikamenter.

I intervjuene kommer det frem at informantene vektlegger forklaringer på medikamentbruken som en måte å mestre en krevende hverdag. Det å kunne stå i jobb tross plager, smerter og belastninger. Flere forteller at fastlegen plutselig setter ned foten etter å ha skrevet ut vanedannende legemidler over flere år, uten å tilby nedtrapping eller annen behandling. Dette fører til at de ender opp med å stjele fra jobb fordi de har utviklet en avhengighet.

Ingen av sykepleierne i rapporten mener at det de har gjort ikke burde få konsekvenser. De finner det helt legitimt å miste både jobb og autorisasjon. Det er rett og slett hvordan de har blitt møtt som er viktigst.

Hvordan hver enkelt har blitt møtt er av størst betydning. Om de har blitt møtt som en kriminell man vil bli kvitt eller som et medmenneske som trenger hjelp har vært helt avgjørende for hvordan de har det i dag, sier forfatteren av rapporten Oda Sjøvoll i en pressemelding fra Akan.

Det er viktig at også arbeidsgivere ser på alternativer til å si opp ansatte som har stjålet medikamenter, og at de møter ansatte på en ordentlig måte.

Det er mulig å finne løsninger som sørger for at både den som har et avhengighetsproblem og arbeidsgiver kommer ut på en god måte. Det vil ikke alltid la seg gjøre, men alle arbeidsgivere har en plikt til å forsøke og ikke minst til å møte ansatte med respekt og medmenneskelighet, uttaler Sjøvoll.

Rapporten er et sluttprodukt av et prosjekt som har tatt for seg medikamentbruk blant helsepersonell.

 

Les rapporten >> «Du, av alle» – Intervjuer med ti sykepleiere som har stjålet og brukt medikamenter i digital versjon eller last den ned som pdf

Brukerundersøkelse forebygging.no/tidlig innsats
(tar under 1 min)