Hold Ctrl-tasten nede (Cmd på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Lytt til tekst
Skriv ut side
Facebook
Lukk

Tips en venn om nettstedet

Din venns e-postadresse
Ditt navn
Din beskjed
(URL til nettstedet blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Send tips

ESPAD-Rapport 2015

20.09.2016 | ESPAD, European school survey project on alcohol and other drugs (2016)

Norge har den laveste andelen dagligrøykere i aldersgruppen 15-16 år i Europa. Denne gruppen oppgir også at de bruker mindre alkohol og cannabis enn sine jevngamle på kontinentet.

For sjette gang siden 1995 publiserer ESPAD (European school survey project on alcohol and other drugs) funn knyttet til rusbruk blant 15- og 16 år gamle skoleelever. Denne rapporten baserer seg på en undersøkelse gjennomført i 2015 i 35 europeiske land.

ESPAD-rapporten 2015 gir informasjon om elevenes erfaringer og oppfatninger om ulike rusmidler som bl.a tobakk, alkohol, illegale rusmidler, sniffestoffer og legemidler. For første gang er elevene også spurt om syntetiske rusmidler, bruk av internett, nettspill og gambling på nett.

Hovedfunnene er at ungdom røyker mindre og drikker mindre alkohol enn tidligere. Nedgangen i bruk av alkohol er tydelig, men ESPAD beskriver fortsatt bekymring knyttet til episodisk «Heavy-drinking». Generell bruk av illegale rusmidler holder seg stabil, etter mange år med økning i Europa. I gjennomsnitt rapporterer 18 % av elevene å ha prøvd illegale rusmidler minst en gang i livet, men variasjonen er stor mellom landene. Det mest brukte illegale rusmiddelet er cannabis.

I rapporten er det uttrykt bekymring knyttet til bruk av syntetiske rusmidler, og det at nettspill og gaming gir avhengighetsatferd blant ungdom.

Les hele rapporten >> ESPAD-rapport 2015

Brukerundersøkelse forebygging.no/tidlig innsats
(tar under 1 min)