Hold Ctrl-tasten nede (Cmd på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Lytt til tekst
Skriv ut side
Facebook
Lukk

Tips en venn om nettstedet

Din venns e-postadresse
Ditt navn
Din beskjed
(URL til nettstedet blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Send tips

Europeisk Narkotika-rapport, Trender og utviklinger 2016

27.07.2016 | EMCDDA (2016)

EUs narkotikaovervåkingsbyrå, EMCDDA, har nå publisert sin årlige narkotika-rapport.

Rapporten er unik ved at den både gir en oppdatert overordnet oversikt over narkotikabruk, narkotikaproblemer, narkotikamarkeder og sammenstiller denne situasjonsanalysen med opplysninger om rusmiddelpolitikk og praksis.

Rapporten ser nærmere på endringer innen forsyning og marked, narkotikapolitikk, bruk av både «gamle» og nye stoffer, narkotikarelaterte problemer, samt helsemessige og sosiale tiltak. 

Analysen som presenteres i rapporten, beskriver et europeisk narkotikamarked som fortsatt er robust, og det er ting som tyder på at særlig cannabis og sentralstimulerende midler er i økning. Generelt tyder forsyningsdata på høy eller økende renhet eller styrke for de fleste illegale stoffer.

Hovedtyngden av nyere surveydata om utbredelse viser også en beskjeden økning i bruken av de vanligste stoffene. Narkotikamarkedet er også mer sammensatt: nye stoffer tilbys side om side med mer etablerte stoffer, det er tegn på at legemidler får større betydning og blandingsbruk er normen blant personer med narkotikaproblemer.

Mottiltak vanskeliggjøres av at produksjonen av cannabis, syntetiske stoffer og til og med enkelte opioider og nye psykoaktive stoffer nå finner sted i Europa, nær brukermarkedene. Sett under ett setter denne nye analysen fokus på behovet for en europeisk rusmiddelpolitikk som kan favne bredere og omfatte flere politiske spørsmål enn tidligere.

Rapporten viser at om lag 2,1 millioner europeiske unge voksne (15–34 år) rapporterer å ha brukt MDMA i løpet av det siste året (1,7 prosent av denne aldersgruppen). Inntil nylig gikk bruken av MDMA i Europa ned – etter et toppnivå fra begynnelsen til midten av 2000-tallet. Men de nyeste undersøkelsene tyder altså på en økning i bruken igjen

Samtidig med rapporten publiserer EMCDDA "Perspektiver på narkotika" (bare på engelsk). Dette er nettbaserte, interaktive artikler som gir innsikt i særskilte temaer på narkotikaområdet.

Les rapporten på norsk >> Europeisk Narkotika-rapport, Trender og utviklinger 2016

Brukerundersøkelse forebygging.no/tidlig innsats
(tar under 1 min)