Hold Ctrl-tasten nede (Cmd på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Lytt til tekst
Skriv ut side
Facebook
Lukk

Tips en venn om nettstedet

Din venns e-postadresse
Ditt navn
Din beskjed
(URL til nettstedet blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Send tips

Føre Var Oslo - våren 2019

26.08.2019 | KoRus-Oslo

Føre Var er en metodikk med formål å identifisere, overvåke og rapportere trender i bruk og tilgjengelighet av rusmidler. Dette er den andre rapporten fra KoRus-Oslo, som gir et bilde av rusmiddelbruk i hovedstaden i perioden 1. oktober 2018 – 31. mars 2019. 

Føre Var innhenter og analyserer informasjon om den lokale rusmiddelbruken hos enkeltpersoner og instanser to ganger i året. Både kvantitative og kvalitative analysemetoder brukes. Kildene som er benyttet våren 2019 er:

  • 11 statistiske kilder som inkluderer russpesifikke data fra Tolletaten, Bredtveit fengsel, Oslo kretsfengsel, Oslo universitetssykehus, Apotekforeningen, Bunnpris, Ringnes og Vinmonopolet.
  • Fire mediekilder som inkluderer Rustelefonen, Aftenposten, Dagsavisen og Vårt Oslo.
  • Spørreskjema til kjentmenn/skoleansatte og trendpanelet.

På bakgrunn av disse opplysningene utarbeides det en rapport som distribueres bredt til instanser og fagpersoner som arbeider med rusproblematikk, og til andre aktuelle interessenter. Informasjonen gir fagpersoner og politikere mulighet til å iverksette virksomme og effektive tiltak, basert på oppdatert informasjon om rusmiddelbruk i Oslo. Metodikken er utviklet av KoRus-Bergen, som har gjennomført Føre Var siden 2002.

Hovedfunnene som presenteres i rapporten for våren 2019:

  • Økning i bruk, men svak nedgang i tilgjengelighet på cannabis
  • Økning i bruk og tilgjengelighet av Lyrica
  • Økning i bruk, men svak nedgang i tilgjengelighet på Xanor/Xanax
  • Ingen markante endringer i bruk og tilgjengelighet på resterende rusmidler

Føre Var Oslo - våren 2019 kan du lese mer detaljert om de ulike rusmidlene, som er sortert under følgende kategorier: alkohol, hallusinogene rusmidler, sentralstimulerende rusmidler, nye psykoaktive stoffer, opioder, andre medikamenter og syntetiske stoffer, benzodiazepiner og lyrica.

 

Les hele rapporten >> HER

Brukerundersøkelse forebygging.no/tidlig innsats
(tar under 1 min)