Hold Ctrl-tasten nede (Cmd på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Lytt til tekst
Skriv ut side
Facebook
Lukk

Tips en venn om nettstedet

Din venns e-postadresse
Ditt navn
Din beskjed
(URL til nettstedet blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Send tips

Hvordan har mennesker med psykiske vansker og/eller rus opplevd pandemien våren 2020?

05.06.2020 | Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse

Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse gjennomførte i begynnelsen av mai en nettbasert spørreundersøkelse blant mennesker som har egenerfaring med psykiske helseplager og/eller rus. Undertittelen - Alt er mye verre, men tilbudet er likevel dårligere, oppsummerer resultatene.

Undersøkelsen hadde syv flervalgspørsmål. I tillegg var det mulig å komme med egne kommentarer til slutt i skjemaet for de som ønsket dette. Spørsmålene handlet blant annet om hvordan folk totalt sett ble påvirket av pandemien, redselen for å bli syk og praktiske konsekvenser av pandemien. Det var totalt 340 personer som svarte på undersøkelsen.

Resultatene viser at 72 % av informantene sier de har det litt eller mye verre enn tidligere. Flere forteller om flere symptomer, mer rus, selvmordstanker og trigging av traumeerfaringer. 38 % sier de er i en risikogruppe for å bli alvorlig syke av viruset. Flere forteller om dårlig fysisk og psykisk oppfølging, og at isolasjonen gir nedsatt evne til egenomsorg. 95 % av informantene som sier at de til vanlig benytter dagsenter og andre lavterskeltilbud, opplever at disse er stengt nå. 66 % av de som til vanlig benytter slike tilbud, sier de har det litt eller mye verre nå.

Flere nevner at det oppleves urettferdig at disse tilbudene fortsatt er stengt, når så mye annet er åpnet. Av praktiske vansker, peker flere på manglende muligheter for trygg transport, og at det begrenser deres mulighet for behandling og sosial kontakt.

 

Les rapporten >> HER

Mer informasjon om saken kan leses på  >> erfaringskompetanse.no

Brukerundersøkelse forebygging.no/tidlig innsats
(tar under 1 min)