Hold Ctrl-tasten nede (Cmd på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Lytt til tekst
Skriv ut side
Facebook
Lukk

Tips en venn om nettstedet

Din venns e-postadresse
Ditt navn
Din beskjed
(URL til nettstedet blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Send tips

Intervensjoner for å dempe foreldrekonflikt - en kunnskapsoversikt

30.07.2013 | FHI-rapport 6/2013

Forskning viser at foreldrekonflikt, både i familien og etter et samlivsbrudd, har negative konsekvenser for barna. Dårligere psykiske helse, svake skoleprestasjoner, vansker i inter-personlige forhold og rusproblemer kan være resultatet av å leve i vedvarende konflikt mellom foreldrene. For noen barn blir disse vanskene både langvarige og alvorlige. Det er derfor viktig med kunnskap om tiltak som kan dempe eller forhindre konflikt mellom foreldre.

Både i Norge og internasjonalt finnes det tilbud til foreldre som enten har som formål å dempe konflikt, styrke parforholdet, styrke kommunikasjonen mellom foreldrene både hos intakte par og etter brudd, eller bidra til å komme fram til avtaler etter brudd. Tema for denne rapporten er i hvilken grad slike tiltak har tilsiktet effekt, både i forhold til å dempe konflikt, og i forhold til å hindre eller redusere risikoen for tilpasningsvansker hos barna.

Rapporten gir en oversikt over hvilke metoder det er forskningsmessig belegg for å si hjelper foreldre som strever med konflikter og samarbeidsproblemer. Mest konfliktdempende er tiltak som lærer foreldrene hvor skadelig det er for barna at de lever i konflikt.

Denne rapporten omhandler fire ulike intervensjonsmetoder som kan bidra til å dempe foreldrekonflikt; foreldrekurs, mekling, samlivskurs og parterapi. Resultatene viser at foreldrekurs etter skilsmisse er lite utbredt i Norge, men studier fra andre land viser at disse kan ha god konfliktdempende effekt. Forskning på mekling viser at metoden har positiv effekt i forhold til å hjelpe foreldre til å lage avtaler etter brudd, men det er mindre forskning direkte på demping av konfliktnivå. Parterapi kan sies å ha best effekt for par med relativt lite problemer, mens samlivskurs ser ut til å ha best effekt, målt i form av forbedret kommunikasjon og økt tilfredshet med parforholdet, for de parene med størst risiko for nedadgående kvalitet på samlivet.

Gå til rapporten >> Intervensjoner for å dempe foreldrekonflikt - en kunnskapsoversikt

Brukerundersøkelse forebygging.no/tidlig innsats
(tar under 1 min)