Hold Ctrl-tasten nede (Cmd på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Lytt til tekst
Skriv ut side
Facebook
Lukk

Tips en venn om nettstedet

Din venns e-postadresse
Ditt navn
Din beskjed
(URL til nettstedet blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Send tips

Khat og helse: en kunnskapsoppsummering

17.06.2013 | Norsk kompetansesenter for minoritetshelse (NAKMI) og Kompetansesenter rus,Oslo (KoRus-Oslo)

Formålet med rapporten var å gjennomgå eksisterende litteratur på feltet og frembringe kunnskap om ulike sider ved khatbruk. Ønsket var blant annet å skaffe oversikt over helsemessige konsekvenser ved moderat og omfattende khatbruk, kliniske tilstander som behøver behandling og komme med anbefalinger til helseapparatet.

Resultatene av litteraturstudien viser at det finnes få studier som definerer mild, moderat eller langvarig khatbruk. Derfor er det vanskelig å si noe om hvor stor dose khat som kan føre til kroniske helseplager. Blant personer med et omfattende khatmisbruk ser man at problemenes art og omfang er sammenlignbare med andre sårbare og marginaliserte grupper som alvorlig psykisk syke og andre rusmisbrukere. Hjelpeapparatet rapporterer om at endel er papirløse eller har uavklart oppholdsstatus, mange har en ustabil boligsituasjon, de mangler kontakt med familie og er preget av traumer og flukterfaringer. I følge forfatterne av rapporten er det vanskelig å vite om brukere av khat hadde pre-eksisterende psykiske problemer, eller om de fikk det på grunn av khatbruk.

I rapporten konkluderes det med at hjelpeapparatet i tillegg til å behandle symptomene av khatbruk, også bør ta tak i de underliggende problemene hos brukerne.

Gå til rapporten >> Khat og helse: en kunnskapsoppsummering

Brukerundersøkelse forebygging.no/tidlig innsats
(tar under 1 min)