Hold Ctrl-tasten nede (Cmd på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Lytt til tekst
Skriv ut side
Facebook
Lukk

Tips en venn om nettstedet

Din venns e-postadresse
Ditt navn
Din beskjed
(URL til nettstedet blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Send tips

Narkotikamarkeder på det mørke nettet. En kvalitativ studie av Silk Road 2.0

08.01.2016 | SIRUS-rapport 7/2015

Narkotikamarkeder på det mørke nettet er et relativt nytt fenomen, og det er hittil gjort lite forskning på feltet. Referanselisten gir en oversikt over tilgjengelig forskning gjort på lignende markeder. Denne rapporten er hovedsakelig basert på innsamlet data gjennom observasjonsstudium og kvalitative intervjuer. Hovedvekten av arbeidet er utført i forbindelse med skriving av to masteroppgaver. Prosjektet er det første vitenskapelige arbeidet på norsk om kryptomarkeder.

Silk Road 2.0 var et nettbasert narkotikamarked som i 2014 ble godt kjent da det ble stengt av FBI. Den antatte omsetningen var stor, og det var ingen tvil om at nettmarkedene innebar en stor trussel mot bekjempelsen av narkotika. Internett skapte nye muligheter for kjøp og salg av narkotiske stoffer. På internett ble kommunikasjonen og distribusjonen mer effektiv. Selgeregenskapene endret seg, og fokuset ble rettet mot kunnskap og kundeservice. Tilliten til markedsaktørene bygget ikke lenger på frykt og vold, men på systemer som feedback, interaksjon og betalingsordninger.

Brukerne av Silk Road oppga datateknologi som en viktig fellesinteresse, mens selve begrunnelsene for kjøp av narkotika varierte. De begrunnet sine kjøp på Silk Road med blant annet anonymiteten, det brede vareutvalget, at de fikk stoffer av god kvalitet og til lav pris, samt unngikk direkte kontakt med kriminelle miljøer. I tillegg til å tilby et tilgjengelig narkotikamarked, var Silk Road et sted der brukerne fikk følelsen av å tilhøre et fellesskap knyttet til interessen for illegale rusmidler. Der ble det dannet en subkultur, hvor frihet for individet og legalisering av narkotiske stoffer var viktig.

Samtidig var Silk Road en arena for distribusjon av en subkulturell kompetanse, knyttet til blant annet kunnskap om rusmidler, valg av selger og sosiale spilleregler. Fellesskapet var ikke bare viktig for å formidle regler, men det var også en arena hvor brukerne beskrev at de tok vare på hverandre gjennom å dele erfaringer med både ulike selgere og ulike stoffer.

 

 

Les rapporten >> Narkotikamarkeder på det mørke nettet. En kvalitativ studie av Silk Road 2.0

Brukerundersøkelse forebygging.no/tidlig innsats
(tar under 1 min)