Hold Ctrl-tasten nede (Cmd på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Lytt til tekst
Skriv ut side
Facebook
Lukk

Tips en venn om nettstedet

Din venns e-postadresse
Ditt navn
Din beskjed
(URL til nettstedet blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Send tips

Nettovergrep mot barn i Norge 2015–2017

24.01.2019 | Nova-rapport 10/2018

De siste årene har sexrelaterte overgrep mot barn på nett økt kraftig. Forskere ved OsloMet har gjennomført en studie, hvor de har sett på omfanget av dette, innholdet i sakene og konsekvenser dette får for de involverte. Resultatene av studien er presentert i NOVA Rapport 10/18.

Forskerne Svein Mossige og Line Merete Tangen Aanerød baserer studien på erfaringer fra Kripos, politiet, tjenesteleverandører og internasjonal forskning.

For å forstå nettovergrep har forskerne sett på hvordan internett i seg selv påvirker vår kommunikasjon med andre, kjennetegn ved dem som utsettes for nettovergrep og ved dem som begår nettovergrep. I følge rapporten bidrar kommunikasjon på nettet til at vi blir mer åpne, noe som resulterer i at vi formidler mer private forhold enn vi ville ha gjort ansikt til ansikt. Forskerne skriver at dette kan skyldes opplevelsen av anonymitet. Vi kan iscenesette bilder av oss selv slik vi ønsker å framstå på nett. Vi ser ut til å bli mer impulsive og samtidig mer veloverveide ved nettkommunikasjon. Måten vi fremtrer og bruker nettet på, er et sammensatt fenomen, og ser ut til å ha konsekvenser for forvaltningen av seksualitet på nett.

Politiet i Norge opplever økning i antall nettovergreps­saker og innholdet i sakene blir grovere. Tilsynelatende «normale» nordmenn, uten annen kriminell atferd, bedriver nettovergrep. I etterforskningen av nettovergrep bruker politiet blant annet krypteringsverktøy og følger med på det mørke nettet. Studien viser at det er en stor vekst i antall tips som rapporteres til Kripos om straffbar nettrelatert seksuell aktivitet i Norge. Ulovlige bilder og film utgjør 2/3 av tipsene. Straff­bar chatting mellom barn–voksen og mellom voksne 1/3 av tipsene. Det er i hovedsak menn som begår nettovergrep, uavhengig av alder. 

Studien viser at tjenesteoperatørene (Facebook, Movie Star Planet og Slettmeg.no) mener at barn og unge bruker deres plattform til å utforske vennskap, seksualitet og kjærlighet på en naturlig måte. Tjenesteoperatørene ser et lite antall voksne som krenker barn seksuelt, gjennom grooming eller oppfordring til å sende bilder av straffbar karakter. De har funksjoner knyttet til sine nettsteder som skal stoppe nettrelaterte seksuelle krenkelser, selv om dette ikke er lovpålagt. Slettmeg.no ser at trusler og utpressing i kombinasjon med nettovergrep får alvorlige konsekvenser for den enkelte som rammes. Operatørene ser behov for internasjonalt samarbeid for forebygging.

Rapporten konkluderer med at kommunikasjon på nettet senker terskelen for å inngå i straffbar aktivitet for både barn og voksne. Nettovergrep i Norge framstår med et omfang og innhold som tyder på at det er et samfunns­problem. Forkerne mener det er behov for forskningsbasert kunnskap og igangsetting av riktige tiltak.

 

Les rapporten >> Nettovergrep mot barn i Norge 2015–2017

Brukerundersøkelse forebygging.no/tidlig innsats
(tar under 1 min)