Hold Ctrl-tasten nede (Cmd på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Lytt til tekst
Skriv ut side
Facebook
Lukk

Tips en venn om nettstedet

Din venns e-postadresse
Ditt navn
Din beskjed
(URL til nettstedet blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Send tips

Rapport om konsekvenser for fosteret/barnet ved bruk av rusmidler/avhengighetsskapende legemidler i svangerskapet

28.10.2015 | Rapporten er utarbeidet av Nasjonalt folkehelseinstitutt på oppdrag fra Helsedirektoratet (2015)

Bakgrunnen for rapporten er å kunne dokumentere skadevirkninger ved bruk av rusmidler i svangerskap. Den oppsummerer kunnskapsstatus på området basert på oppdatert forskning.

Rapporten inneholder en oversiktlig oppsummering av den oppdaterte kunnskapen med tanke på eventuelle skadevirkninger knyttet til bruk av rusmidler og avhengighetsskapende legemidler i svangerskapet.

Den tar for seg rusmidler/legemidler som Alkohol, cannabis, benzodiazepiner og lignende legemidler, sentralstimulerende midler og opioder. Et kapittel er også viet samtidig bruk av flere rusgiende stoffer. Videre får leserne informasjon om når i svangerskapet bruk av de aktuelle stoffene medfører konsekvenser, der dette er kjent. Den sier noe om konsekvensen i forhold til omfang av bruk og mengde av de enkelte rusmidler/avhengighetsskapende legemidler brukt i graviditeten. Rapporten omtaler også hvordan inntak av disse rusmidlene/legemidlene kan påvirke utfallet av svangerskapet.

I forhold til de ulike rusmidlene er rapporten klar på at bruk av alkohol kan føre til skader på fosteret ved store inntak av alkohol i svangerskapet. Derimot er det usikkert om inntak av små og moderate mengder alkohol i svangerskapet fører til skade på fosteret. Når det gjelder cannabis er det ingen sikker økt risiko for alvorlige misdannelser, men det er noen studier som finner utfordringer knytte til fostervekst og – utvikling. Bruk av cannabis i svangerskapet kan gi milde kognitive- og atferdsmessige langtidseffekter. Når det gjelder de andre rusmidlene er det variasjon i graden og type konsekvenser for fosteret/barnet. Det som er felles, er at det er konsekvenser for fosteret/barnet å bruke disse rusmidlene.

 

Les rapporten >> Rapport om konsekvenser for fosteret/barnet ved bruk av rusmidler/avhengighetsskapende legemidler i svangerskapet

Brukerundersøkelse forebygging.no/tidlig innsats
(tar under 1 min)