Hold Ctrl-tasten nede (Cmd på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Lytt til tekst
Skriv ut side
Facebook
Lukk

Tips en venn om nettstedet

Din venns e-postadresse
Ditt navn
Din beskjed
(URL til nettstedet blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Send tips

Rutinene må være generelle, men tiltakene må være individuelle

16.03.2021 | Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse

- om pasienters og pårørendes erfaringer med pårørendeinvolvering.

Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse gjennomførte i januar 2021 en uformell undersøkelse om pasienters og pårørendes erfaringer med pårørendeinvolvering innen psykisk helsearbeid.

Undersøkelsen bestod av en kombinasjon av flervalgspørsmål og åpne spørsmål, og vi fikk 268 svar, omtrent dobbelt så mange fra pårørende som fra pasienter.

Pasienter og pårørende hadde ganske like beskrivelser av hvordan situasjonen er per i dag, og flertallet sier at pårørende er lite eller ikke involvert. Det er også en del av pasientene (13%) som sier de ikke har pårørende som kan involveres. Når det gjelder hvor mye pasienter og pårørende ønsker at de pårørende skal være involvert, er det noe større forskjell mellom gruppene. 14% av pasientene sier de ikke ønsker at pårørende skal være involvert. Av de pårørende var det en person som sa det samme. 51% av pasientene og 63% av de pårørende ønsker noe mer eller mye mer pårørendeinvolvering.

Pasientene oppgir at de tre viktigste grunnene til at pårørende ikke er mer involvert er at pårørende og pasient har ulik forståelse av situasjonen, at ingen har spurt dem som pasienter hva de ønsker og holdninger hos helsepersonell. De pårørende sier at de tre viktigste grunnene for at de ikke er mer involvert er holdninger hos helsepersonell, praktiske forhold og at pasient og pårørende har ulik forståelse av situasjonen.

Les mer om rapporten og last den ned: erfaringskompetanse.no

 

(Denne teksten er hentet fra sammendraget i rapporten)

Brukerundersøkelse forebygging.no/tidlig innsats
(tar under 1 min)