Hold Ctrl-tasten nede (Cmd på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Lytt til tekst
Skriv ut side
Facebook
Lukk

Tips en venn om nettstedet

Din venns e-postadresse
Ditt navn
Din beskjed
(URL til nettstedet blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Send tips

Skjenkekontrollen. Kontrollrapport 2017. Resultatene fra mindreåriges forsøk på å kjøpe alkohol i dagligvarebutikker i 2017

25.05.2018 | Juvente-rapport

Juvente kontrollerer årlig om dagligvarebutikker og vinmonopol selger alkohol til mindreårige. 2017-rapporten viser at 26 prosent av butikkene som ble kontrollert solgte alkohol til ungdom under 18 år. For å få slutt på denne praksisen, foreslår Juvente blant annet legitimasjonsplikt, bedre kontroller og sanksjonene.

I løpet av 2017 har mindreårige fra Juvente testet 972 butikker i til sammen 1240 forsøk. 26 prosent av butikkene som ble testet, solgte alkohol til mindreårige ved ett eller flere forsøk. Av forsøkene, endte 23 prosent med gjennomført salg. 144 kommuner i alle fylker, med unntak av SørTrøndelag, har blitt testet.

– Kontrollene våre viser at man ikke klarer å overholde det systemet som burde vært enklest å kontrollere, nemlig det salget som skjer gjennom lovlige kanaler. Å spørre om legitimasjon høres lett ut, men det gjøres likevel for sjelden, sier Øyvind Kind Robertsen, leder i Juvente på deres hjemmeside

Ved kontrollene går en mindreårig inn i butikken, tar med seg alkoholholdig drikke og en annen dagligvare, for så å stille seg i kø for å betale i kassa. Ungdommene prøver ikke å framstå eldre enn de er, og det brukes ikke falsk legitimasjon. Hvis kontrollørene blir spurt om legitimasjon, svarer de «Nei, det har jeg ikke, kan jeg få kjøpe likevel?». Får de et ja, betaler de for varene og forsøket registreres som salg. Får de ikke kjøpt, forlater de butikken og forsøket registreres som ikke salg. En kontrollansvarlig over 18 år er i nærheten og observerer, og skriver så en rapport på om forsøket resulterte i salg eller avvisning. Materialet samles opp og utgjør grunnlaget for den årlige rapporten.

Med «Skjenkekontrollen-kampanjen» har Juvente vist at det er lett for mindreårige å kjøpe alkohol i dagligvarebutikker. Hyppigere og bedre kontroller, og strengere sanksjoner når det blir oppdaget lovbrudd vil være de viktigste virkemidlene for å gjøre noe med det. Juvente går inn for legitimasjonsplikt for kjøp av alle aldersbestemte varer i Norge, og krever nasjonale retningslinjer for kommunal kontroll.

Vedlagt i rapporten finnes tabeller for kjøpsforsøkene, som gir detaljert info om alle kontrollene de har gjort i alle butikkene fordelt på fylke og kommune.

Les hele rapporten >> Skjenkekontrollen. Kontrollrapport 2017. Resultatene fra mindreåriges forsøk på å kjøpe alkohol i dagligvarebutikker i 2017

Les mer >> skjenkekontrollen.no

Brukerundersøkelse forebygging.no/tidlig innsats
(tar under 1 min)