Hold Ctrl-tasten nede (Cmd på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Lytt til tekst
Skriv ut side
Facebook
Lukk

Tips en venn om nettstedet

Din venns e-postadresse
Ditt navn
Din beskjed
(URL til nettstedet blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Send tips

Sosiale forskjeller i unges liv. Hva sier Ungdata-undersøkelsene?

27.07.2016 | NOVA-rapport nr. 3/16

Rapporten baserer seg på data fra lokale ungdomsundersøkelser som er gjennomført over hele landet i årene 2014 og 2015.

Den gir et samlet og oppdatert bilde av hva sosioøkonomiske ressurser betyr for norske ungdommers levekårssituasjon på ulike områder. Målet er å gi en bred beskrivelse av sosiale forskjeller blant unge i Norge basert på nye tall fra Ungdata. Rapporten tar for seg ungdoms forhold til foreldre og venner, trivsel i skolen og framtidsplaner, deltakelse i organiserte fritidsaktiviteter, digital fritid, helse og trivsel samt seksualitet og seksuelle krenkelser.

Resultatene føyer seg inn i rekken av studier som viser at dagens tenåringer generelt har det veldig bra og lever aktive og meningsfulle liv. Likevel viser den at unge med relativt få ressurser hjemme generelt har et noe mer problematisk forhold til foreldre og venner, de trives dårligere på skolen, de har oftere fysiske og psykiske helseplager, de er mer utsatt for mobbing, de er mer pessimistiske med tanke på framtiden, de deltar sjeldnere i organiserte fritidsaktiviteter og bruker mer av fritiden sin foran ulike skjermer enn ungdom som vokser opp i familier med mange sosioøkonomiske ressurser.

Hovedfunnet er at selv om norske ungdommer har det bra på mange av disse områdene, er det systematiske mønstre i hvem som ikke har det så bra: desto flere sosioøkonomiske ressurser ungdommene har hjemme, desto høyere er ungdommenes livskvalitet.

 

Les rapporten >> Sosiale forskjeller i unges liv. Hva sier Ungdata-undersøkelsene?

Brukerundersøkelse forebygging.no/tidlig innsats
(tar under 1 min)