Hold Ctrl-tasten nede (Cmd på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Lytt til tekst
Skriv ut side
Facebook
Lukk

Tips en venn om nettstedet

Din venns e-postadresse
Ditt navn
Din beskjed
(URL til nettstedet blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Send tips

Sykdomsbyrde i Norge 1990-2013. Resultater fra Global Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factors Study 2013 (GBD 2013)

09.03.2016 | Rapport 2016:1 fra Folkehelseinstituttet

Folkehelseinstituttet presenterer for første gang en samlet og detaljert sykdomsrapport. Den gir oversikt over hvilke sykdommer den norske befolkningen lider av og hva vi dør av.

Rapporten inneholder data om 306 sykdommer (inkludert skader), og 79 ulike risikofaktorer. Den bygger på tall fra et globalt samarbeidsprosjekt som kartlegger omfang og mønster av sykdom og død i 188 land (Global Burden of Disease Study). De norske tallene kommer fra norske registerdata og helseundersøkelser. Prosjektet gjennomgår all tilgjengelig forskningslitteratur om forekomst av sykdommer i Norge og alle andre land.

Sykdomsbyrde er en kombinasjon av hvor mange som rammes av sykdom, hvor alvorlig den er for dem som rammes og om den fører til at vi dør tidlig. I beregninger av sykdomsbyrde snakker vi om død som tapte leveår. Jo yngre du er når du dør, jo flere leveår taper du. Sykdom vektes etter alvorlighetsgrad og hvor mange som lever med sykdommen. Summen av helsetap (ved sykdom) og tapte leveår (ved død) utgjør sykdomsbyrden i befolkningen, som måles i DALY (fra engelsk: disability adjusted life years, norsk: helsetapsjusterte leveår).

Rapporten viser at til tross for at befolkningen i Norge både har økt og blitt eldre, har den samlede sykdomsbyrden falt fra 1990 til 2013. En viktig årsak til dette, er nedgangen i tapte leveår som følge av hjertesykdom. På grunn av dette fallet, har korsrygg- og nakkesmerter overtatt topplasseringen over de viktigste sykdommene som bidrar til Norges sykdomsbyrde. Sykdomsbyrden grunnet hjerneslag, fallskader, selvmord og nedre luftveisinfeksjoner er også redusert.

Bare et titalls av de 306 sykdommene som er inkludert i sykdomsbyrderapporten viser økning fra 1990 til i dag. Blant disse er Alzheimers, kols, lungekreft og prostatakreft. Ruslidelser fra illegale rusmidler er den tilstanden som har hatt størst økning i sykdomsbyrde fra 1990 til i dag.

 

Les rapporten >> Resultater fra Global Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factors Study 2013 (GBD 2013)

Brukerundersøkelse forebygging.no/tidlig innsats
(tar under 1 min)