Nasjonal alkoholstrategi (2021–2025). En helsefremmende og solidarisk alkoholpolitikk
12.03.2021 | Redaksjonen
Strategien synliggjør alkoholpolitikken, samtidig som den viser hvor og hvordan regjeringen vil forsterke innsatsen for å sørge for at vi når målet om ti prosent reduksjon i skadelig alkoholforbruk i perioden 2010 til 2025.
– Den norske alkoholpolitikken bygger på to hovedpilarer: folkehelse og solidaritet. Alkohol er strengt regulert av hensyn til folkehelsen og i solidaritet med den gruppen som har et skadelig alkoholforbruk. Det sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding fra regjeringen.no.
En større åpenhet om betydningen alkoholvaner har for helsen kan bidra til større aksept for å ta opp spørsmålet om alkoholvaner. Økt kompetanse blant helsepersonell, tverrfaglig og tverrsektorielt samarbeid, samt bedre rutiner for å oppdage og kartlegge risikabel alkoholbruk, vil kunne bidra til at langt flere av dem som har alkoholproblemer får tilbud om behandling.
Regjeringen ønsker å styrke kunnskapen og kompetansen om alkohol. Et nytt tiltak vil være advarselsmerking av alkoholholdig drikk.
– Det er ikke et skarpt skille mellom bruk og skadelig bruk av alkohol, og dette har vi et ansvar for å formidle. Vi vil derfor foreslå å innføre krav til advarselsmerking på alkoholholdig drikk i Norge, forteller Høie. Dette kan blant annet innebære merking om bilkjøring og alkoholbruk, eller graviditet og alkoholinntak.
I ny nasjonal alkoholstrategi har regjeringen seks hovedprioriteringer, og vil:
- videreføre hovedlinjene i alkoholpolitikken
- understøtte alkoholforebygging i kommunene
- forsterke tidlig innsats mot alkoholproblemer
- fremme alkoholfrie arenaer i samarbeid med frivilligheten, idretten, skolen og arbeidslivets parter
- styrke kunnskap og kompetanse om alkohol
- prioritere forskning på alkoholforbruk
–Bevillingssystemet, reklameforbudet, alkoholavgifter, vinmonopolordningen og aldersgrensene er effektive, befolkningsrettede virkemidler som har bidratt til at Norge har et relativt lavt alkoholforbruk i europeisk sammenheng, ifølge Helse- og omsorgsministeren. Regjeringen viderefører dermed hovedlinjene i alkoholpolitikken.
Les strategien >> Nasjonal alkoholstrategi (2021–2025). En helsefremmende og solidarisk alkoholpolitikk.